Turecko hrozí vyhoštěním sto tisíce Arménů

Turecký premiér Recep Erdogan pohrozil, že ze sto sedmdesáti tisíc Arménů žijících v Turecku, může nechat okamžitě vyhostit sto tisíc těch, kteří nevlastní turecké občanství. Podle něj pobývají a pracují v Turecku ilegálně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan | Foto: OSN

Turecký premiér tak v rozhovoru pro tureckou stanici britské BBC reagoval na rozhodnutí Švédska a zahraničního výboru amerického kongresu označovat napříště zabíjení Arménů Turky za 1. světové války za genocidu. Podle něj tato skutečnost ohrožuje nynější snahy Turecka a Arménie o usmíření po století nepřátelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích Turecka a Arménie mluvil na Rádiu Česko bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně

Arménský premiér Tigran Sarkisjan už prohlášení svého tureckého protějšku ostře odsoudil a mimo jiné řekl, že tento typ deklarací nepřispívá ke zlepšení vztahů obou zemí. Podle bývalého českého velvyslance v Turecku Tomáše Laně ale vztahy mezi oběma zeměmi nejsou téměř žádné, takže se nemá co zhoršovat.

„Turecko v loňském roce podepsalo s Arménií protokol o navázáni diplomatických styků, parlament se k němu ale staví velmi negativně. Turecko navíc podmiňuje jakoukoli normalizaci vztahů stažením arménských jednotek z okupovaného Ázerbájdžánského území, což je naopak nepřijatelné pro Arménii. Žádné zlepšení vztahů tedy není na dohled,“ řekl Laně.

Výrok pro veřejnost

Číslo sto tisíc nelegálně pracujících Arménu považuje Laně za velmi nadsazené. „Nikdo přesně neví, kolik Arménů v Turecku je. Těch, kteří tam zbyli po událostech před devadesáti lety je asi sedmdesát tisíc a odhady ilegálních pracovníků z Arménie se pohybují na mnohem nižším čísle než sto tisíc,“ uvedl bývalý velvyslanec.

Prohlášení Erdogana je tak podle něj spíše zaměřené do vlastních řad. „Má uklidnit domácí publikum, že Turecko je schopné dát Arménům za vyučenou. Turecká veřejnost je na toto téma mimořádně citlivá,“ vysvětlil Laně.

Turecko už tradičně reaguje podrážděně na jakékoliv uznání takzvané Arménské genocidy cizími zeměmi. Ze Švédska i z USA odvolalo velvyslance ke konzultacím a odřeklo Erdoganovu návštěvu Švédska.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme