Největší silák historie? Neporazitelný vzpěrač Naim Sulejmanoglu

Historie vzpírání zná jediného muže, který vybojoval zlaté olympijské medaile na třech letních Hrách v řadě za sebou. Jmenuje se Naim Sulejmanoglu a jeho příběh je o to zajímavější, že cenné kovy získával pod vlajkami dvou různých států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělé svaly mají budoucnost

Umělé svaly mají budoucnost | Foto: NASA

Dva tituly mistra světa vybojoval pro Bulharsko, v němž se narodil a vyrůstal. V šestnácti letech vytvořil svůj první světový rekord, pod nímž byl podepsán ještě jako Naim Sulejmanov. Na olympijské hry do Los Angeles v roce 1984 ale odjet nemohl. Bulharsko se totiž připojilo k sovětskému bojkotu Her.

Komunistický režim nakonec mladého vzpěrače s tureckými kořeny donutil emigrovat. Sulejmanov utekl během finále Světového poháru v Melbourne a natrvalo se usídlil v Turecku, kde získal občanství. Koncovku svého příjmení změnil na Sulejmanoglu, a tak už ho známe dodnes. Hned na své první letní olympiádě v Soulu 1988 vybojoval Sulejmanoglu pro Turecko vzpěračské zlato.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpěrač na web.mp3

„Získávám svou sílu od 55 milionů lidí, kteří ve mě věří. Mým cílem nebylo jen vytvořit nový světový rekord a získat olympijské zlato. Přeju si hlavně, abych mohl žít v Turecku se svou rodinou,“ vyprávěl Sulejmanoglu.

Tohle přání se Sulejmanogluovi vyplnilo hned po pádu bulharské železné opony v roce 1990. Prožíval tehdy takovou euforii, že profesionálního sportu nechal. V pouhých dvaadvaceti letech. Vzpírání mu ale chybělo víc, než si dokázal představit.

Nepřemožitelný Turek

Po roce a půl se proto vrátil a další olympijské zlato si pověsil na krk v Barceloně. Ani na třetích letních Hrách za sebou nedokázal Sulejmanogla nikdo porazit. Nepřemožitelný Turek zvedl nad hlavu 195 kilogramů a v novém světovém rekordu získal olympijský titul potřetí. Zemi, která ho vychovala, zbyly jen oči pro pláč.

„V posledních letech jsem hodně přemýšlel o Bulharsku. Svou minulost změnit nemohu, v té zemi jsem trénoval. To Bulharsko ze mě udělalo opravdového šampiona. Ale také oni by měli respektovat mě. Protože doteď nevychovali nikoho, kdo by mě dokázal porazit,“ řekl Sulejmanoglu.

Sulejmanoglu měl příznačnou přezdívku Malý Herkules. Měřil totiž pouhých 147 centimetrů a vážil 62 kilogramů. Nad hlavu přitom dokázal zvednout trojnásobek své váhy. Jeho druhý comeback už happyendem neskončil - na olympiádě v Sydney se pokoušel o další světový rekord, ale marně. I tak zůstal Naim Sulejmanoglu asi nejlepším vzpěračem všech dob.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme