Stovky lidí protestovaly proti rozšíření letiště ve Vodochodech

Obce v okolí letiště Aero Vodochody protestují proti jeho plánovanému rozšíření. Na dnešek svolaly demonstraci do Klíčan u Prahy, které se účastnilo přes 300 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Vodochody - vizualizace

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

Velké dopravní letiště chce ve Vodochodech do tří až pěti let vybudovat jeho vlastník, investiční společnosti Penta. S tím ale nesouhlasí většina obyvatel okolních obcí. V několika místních referendech se už jasně proti rozšíření letiště vyjádřili.

„Připravili jsme dopis, který na demonstraci přečteme a následně odešleme vedení letiště. Jde nám hlavně o to, seznámit veřejnost s aktuálním stavem situace,“ řekl Radiožurnálu před začátkem demonstrace starosta Postřižína Tomáš Bubeníček a člen Sdružení proti letišti, které akci organizuje.

Zhorší se kvalita života?

U vodochodského letiště se sešlo podle ohadů na 300 lidí. U řečnického pultu se střídali starostové patnácti okolních měst a obcí, přičemž shrnovali účastníkům nejzávažnější možná omezení, která provoz a výstavba letiště přinesou. Na demonstraci nikdo ze zástupců letiště nedorazil.

Starostové obcí, které leží poblíž letiště mají obavy, že zvýšený provoz zhorší životní prostředí a kvalitu života vůbec.

Nelíbí se jim fakt, že velké dopravní letiště by bylo blízko obytných domů. „V sobotu zde v okolí měla zkušební lety Lufthansa. Pro občany je velice nepříjemné, když jim doslova pár metrů nad hlavou burácejí motory letadel,“ uvedl Bubeníček.

Rozhodne se v dubnu

Navíc podle zjištění Českého rozhlasu poukazují na to, že investor má až podezřele velkou podporu z politických kruhů. Žádají proto, aby poslanecká sněmovna zřídila zvláštní vyšetřovací komisi, která by se případem zabývala.

Společnost Penta s názorem místních, že letiště zhorší životní prostředí, nesouhlasí. Nechává si proto v současné době zpracovávat už druhou studii vlivu na životní prostředí, která by měla obavy lidí vyvrátit.

Jak nakonec dopadne boj o vodochodské letiště, se rozhodne pravděpodobně v dubnu, kdy má ministerstvo životního prostředí posoudit studii vlivu na životní prostředí. Pokud vše vyjde, první letadla by mohla na novém letišti přistávat už v roce 2012

Pokud nakonec ve Vodochodech mezinárodní letiště vyroste, vypraví ročně až 17 tisíc letadel a odbaví 3,5 miliónů cestujících.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme