V Plzni začíná proces odebírání vysokoškolských titulů

První absolventi plzeňské právnické fakulty, kteří nevystudovali řádným způsobem, přijdou o tituly. Vedení fakulty posílá rektorovi univerzity Josefu Průšovi prvních 5 návrhů, které vyplynuly z výsledků hloubkové kontroly rektorské komise. Jde o nositele titulů Ph.D. kteří, jak řekl proděkan fakulty Petr Bezouška, ‚museli vědět, že titulu dosáhli neprávem‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

„Šlo o nesrovnalosti během studia, které objevila nezávislá komise, kterou sestavil rektor Průša po dohodě s profesorkou Dvořákovou, jako šéfkou akreditační komise. Šlo například o délku studia nebo o způsob skládání zkoušky a o osoby, které zkoušku prováděly,“ vysvětlil hlavní důvody pro odnětí tilulů děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Jiří Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odebírání vysokoškolských titulů mluvil v Ranním interview Radiožurnálu děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Jiří Pospíšil.

„Je tam více než 60 lidí, kteří udělali tzv. velký doktorát, u čtrnácti jsou určité pochyby a z toho u pěti šesti jsou pochyby velmi významné. To znamená, že se nedá předpokládat, že by netušili, že toto studium je nestandardní. U jiných lidí to bude složitější, tam probíhaly státnice u komisí, které nebyly oficiálně jmenovány a u běžných studentů nemůžeme tušit, jestli mohli vědět, že komise nebyla standardním způsobem jmenována,“ vysvětlila předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Jména podvodníků zveřejní univerzita později

Jména lidí, kterým fakulta navrhla tituly odejmou, univerzita zatím nemůže zveřejnit. Podle Pospíšila se je ale později veřejnost dozví: „Dozví se to ve fázi, kdy bude končit správní řízení, případně ve chvíli, kdy bude probíhat soudní spor, protože já předpokládám, že samotné odebrání nebude konečnou fází a že celá věc nakonec skončí u soudu.“

Odebírání titulů je v České republice precedentem, a proto děkan Právnické fakulty předpokládá, že až teprve soud rozhodne, zda je vůbec možné to udělat: „My jako univerzita do toho jdeme, chceme očistit své jméno, ale teprve soud řekne, zda za současného právního stavu to je možné. Soud bude určitě v této věci rozhodovat“ Univerzita už také podala trestní oznámení na ty, kteří celý skandál způsobily, tedy na bývalé vedení fakulty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odebírání tzv. velkých doktorátů získaných na plzeňských právech mluvila v Ozvěnách dne předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Komise ZČU prověřila 236 absolventů bakalářského programu. V případě držitelů titulu Mgr. zkoumala dokumentaci 550 lidí studujících v letech 1994 až 2009. Většinou se jednalo o lidi, kteří studovali kratší než standardní dobu. Prověřila také dokumentaci 973 rigorózních řízení.

Zuzana Filípková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme