Španělé zadrželi pašeráky, kteří vezli drogy v kamionu z dakarské rallye

Lekci vynalézavosti v obcházení zákonů udělil španělským úřadům pašerácky boss z ostrova Ibiza. S komplici se totiž infiltroval do letošního Rallye Dakar, která se jela v Argentině a Chile, aby se pak s kamionem plným kokainu vrátil zpět do Španělska. Akce by mu téměř vyšla nebýt obezřetné španělské policie, která kamion v Bilbau zajistila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamióny v nichž se připravuje jídlo pro dakaráky

Kamióny v nichž se připravuje jídlo pro dakaráky | Foto: Jan Říha

Pašeráci se dostali do Argentiny ke konci rallye jako údajné doprovodné vozidlo. Kamion skutečně jezdil po trase soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ pašování drog v dakarském kamionu sledovala ve Španělsku spolupracovnice Radiožurnálu Lubica Zlochová

Koncem ledna nebo začátkem února pašeráci naložili nedaleko Buenos Aires do kamionu drogu a nějaký čas se ještě pohybovali po argentinském území.

Působili přitom tak důvěryhodně, že se s nimi místní lidé fotografovali jako s účastníky rallye. Měli dokonce oficiální kombinézy a reklamní nálepky.

Po příjezdu do Bilbaa však jejich téměř dokonalá pašerácká odysea skončila. Španělská policie už i díky spolupráci a argentinskými protidrogovými jednotkami a Interpolem věděla, že je v kamionu droga.

Kamion skrýval drogy za 25 milionů eur

Policisté našli ve vozidle celkem 814 kilogramu kokainu, 10.000 tablet extáze a také zbraně. Zboží bylo ukryté ve 32 schránkách s dvojitým dnem a chránily ho dokonce olověné lišty, které měly zabránit odhalení kontrabandu skenery.

O důkladnosti pašeráků svědčí i to, že policii trvalo 12 hodin, než se k pašované droze dostala. Mezi tím už speciální jednotky zadržely v Barceloně a na Ibize sedm osob, mezi nimi i šéfa gangu. Ten už se chystal s falešným pasem odletět zpět do Argentiny.

O plánu pašeráků se protidrogoví specialisté z ostrova Ibiza dozvěděli vloni v létě. Bylo jim podezřelé, že si jeden z největších obchodníků s narkotiky zakoupil kamion a začal ho připravovat na Rallye Dakar. Muže poté v rámci operace s názvem Amerika sledovali.

Drogy v hodnotě 25 milionů eur byly podle policie určené pro letní turistickou sezónu na ostrově Ibiza a bujarý noční život v Barceloně.

Martin Hromádka, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme