V Polsku skončil státní smutek. Pohřby obětí pokračují

Polsko uložilo ostatky prezidenta Lecha Kaczynského a jeho ženy Marie do krypty katedrály krakovského hradu Wawel. Spolu s dalšími 94 lidmi zahynuli při havárii vládního letadla u ruského Smolenska. Pietním obřadům včera přihlíželo v historické metropoli Polska podle odhadů 100 až 150 tisíc lidí. O půlnoci pak skončil osmidenní státní smutek, dnes začnou pohřby dalších obětí katastrofy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko se loučí s oběťmi leteckého neštěstí u Smolensku.jpg  

Polsko se loučí s oběťmi leteckého neštěstí u Smolensku.jpg   | Zdroj: ČTK

Nejen při včerejším rozloučení s prezidentským párem, ale také při sobotním smutečním obřadu ve Varšavě, která připomněla všech 96 obětí havárie byla všudypřítomná symbolika Katyně. Delegace se jela poklonit 22 tisícům Polákům, které před 70 lety zavraždili příslušníci sovětské tajné policie NKVD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souhrn smutečných událostí v Polsku posledních dní připravila Patricie Polanská.

Zásah sopky

Do pietních akcí a obzvláště do státní pohřbu prezidenta Kaczynského a jeho manželky nicméně zasáhla erupce islandské sopky, která znemožnila účast desítkám původně ohlášených zahraničních delegací. Do Krakova nedorazil například americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Nikolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Naopak do Krakova dorazil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Ten se následně v polské televizi vyslovil pro sblížení Rusů a Poláků. Zmínil se i o katyňské tragédii z roku 1940, když bez dalšího upřesnění připustil, že by jí zřejmě bylo potřeba ještě více prošetřit.

Medveděv také zopakoval, že šlo o zločin Stalina a jeho početných přisluhovačů. Polská strana ovšem stále nemá přístup ke všem ruským archivům, které se mohou týkat masakru v Katyni.

Do Krakowa na státní pohřeb dorazil po železnici také český prezident Václav Klaus. „Pocit ztráty a mezery, která po něm najednou zbyla, spíše v čase narůstá,“ popsal své pocity Klaus, který prezidenta Kaczynského považoval za svého blízkého přítele.

Český prezident zároveň kritizoval neúčast některých osob na pohřbu. „Rozuměl bych tomu, že nepřijel kanadský premiér nebo australský generální guvernér, ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné a všechny ty vznešené fráze o evropské jednotě ukazují, že to jsou jen fráze,“ uvedl Klaus.

Kdo na jejich místa?

Média si nicméně všímají i toho, že ani samotných Poláků v Krakově nebylo tolik, kolik organizátoři předpokládali. Původní prognózy mluvili až o milionu lidí. Podle některých komentářů se tu zřejmě promítla i jistá únava ze smutečních akcí, které trvaly celý týden.

Dnes začnou pohřby dalších obětí tragédie. Podle posledních zpráv bylo identifikováno zhruba 70 obětí neštěstí z 96 lidí na palubě.

Zřejmě ve středu předseda parlamentu, který převzal pravomoci prezidenta Bronislaw Komorowski oznámí termín předčasných parlamentních voleb. Ty se původně měly konat v říjnu.

Podle lhůt vyplývajících z ústavy půjdou Poláci k volebním urnám nejpozději v neděli 20.června. Případné druhé kolo bude následovat po dvou týdnech. Bronislaw Komorowski je zároveň prezidentským kandidátem Občanské platformy premiéra Donalda Tuska.

Spekuluje se, jestli se prezidentských voleb zúčastní bratr Lecha Kaczynského, Jaroslaw. A pravděpodobně v červnu budou Poláci také volit tři senátory za ty, kteří zahynuli u Smolenska.

Patricie Polanská, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme