Na elektrické vlně

23. duben 2010

Stále častěji se mluví o tom, jak výhodné je jezdit na elektřinu. Na trhu jsou elektrická kola, skútry a také pár aut. Jestli vám je téma ekologické, bezemisní dopravy blízké, měli byste navštívit výstavu Týden pražské elektromobility.

Ještě dřív, než se čtenáři z Moravy rozzlobí, proč mluvíme o akci v hlavním městě, předesílám, že podobná akce se chystá také v Brně - a to v rámci červnového autosalónu. Navíc svým rozsahem je pražská akce zajímavá pro celou republiku.

„Nechtěli jsme ukazovat studie nebo prototypy, které se zatím ještě nevyrábějí nebo běžně na silnici nejezdí. Naopak jsme chtěli ukázat vše, co už na elektřinu jezdí - kola, malé i velké skútry, čtyřkolky a dokonce i automobily,“ říká zástupce organizátora ze společnosti Pražská energetika Petr Holubec a pokračuje: „Je to osvěta, vzdělání a do jisté míry také pomoc rozvoji tohoto odvětví obchodu. Elektromobilita totiž není v našem státě nijak centralizována ani jinak řešena, také neexistuje legislativa ani občanské nebo jiné sdružení.“

Kvůli tomu je velký problém postavit veřejnou rychlodobíjecí stanici. Neexistuje totiž dopravní značka, která by zvládla zařídit, aby veřejně přístupné parkovací místo bylo volné a přístupné jen pro elektromobily a neblokovali ho řidiči aut se spalovacími motory.

„V Praze máme sítě, kabely a k tomu potřebné know-how pro instalaci rychlodobíjecích stanic. Proto se podílíme i na akci Týden pražské mobility, abychom elektromobily popularizovali a aby nás zájemce o výstavbu dobíjecí stanice mohl kontaktovat.“

Teď tedy bude do konce dubna necelá dvacítka „elektropřepravovadel“ v Centru energetického poradenství společnosti v pražské Jungmannově ulici. Milovníci architektury musí ocenit umístění expozice do prvorepublikového obchodního domu TeTa.

„Na návštěvníky čeká motorka typu Enduro pro jízdu v terénu a také čtyřkolka, která je dle mého názoru velmi zajímavým strojem.“

Logo

Problém u nových technologií však bývá většinou jejich cena. „Bicykly se dají pořídit za 20 až 30 tisíc korun - ceny kolem 30 tisíc korun jsou už za poměrně kvalitní kola se slušným dojezdem a velmi levným provozem. Elektrické skútry jsou vhodným přepravním prostředkem do města - mají čistý a bezhlučný provoz za nízké náklady,“ uzavírá Petr Holubec.

Dojezdy kol a skútrů se pohybují od padesáti do sta kilometrů. Nabíjení trvá obvykle šest hodin.

Další informace o jednotlivých strojích, celé akci, i doprovodném programu, kam patří mimo jiné sobotní sraz elektromobilů pod Petřínem, najdete na stránkách PRE.

autor: pek
Spustit audio