Policie chce uzavřít chodník před Úřadem vlády

Policie chce před Úřadem vlády uzavřít chodník a zakázat vjezd nákladním autům. Reaguje tak na pondělní incident, při kterém vylezli na střechu budovy aktivisté Greenpeace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté. (Ilustrační foto)

Policisté. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Ti se už podruhé za poslední půlrok dostali na střechu Strakovy akademie, aby protestovali proti plánované rekonstrukci elektrárny Prunéřov.

O zákazu vjezdu pro nákladní vozy a uzavření chodníku však musí rozhodnout magistrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní ředitel Oldřich Martinů

„Opatření jsou komplexnější a netýkají se jen dopravně-inženýrských rozhodnutí, která musí učinit magistrát. Jedná se pouze o náš návrh, který budeme předkládat odborníkům. Snažili jsme se při představní zlepšení bezpečnosti ostrahy úřadu vlády minimalizovat dopady na běžný chod,“ řekl policejní ředitel Oldřich Martinů.

Již nyní platí před Úřadem vlády zákaz vjezdu nákladním autům těžším než šest tun. „Chceme zákaz rozšířit i o nižší kategorii, protože ji vnímáme jako potenciální riziko pro bezpečnost úřadu,“ pokračoval Martinů.

K jednáním s magistrátem dojde podle policejního ředitele v následujících několika týdnech.

Martinů zároveň rozhodl, že budovu Úřadu vlády bude policie hlídat čtyřiadvacet hodin denně. Když bude kabinet jednat, budou policisté na střeše budovy. Policisté také projdou školením a jejich počet se rozšíří o pět lidí.

Chybující policista dostane nižší plat

Ředitel Útvaru pro obranu ústavních činitelů František Snopek rozhodl o potrestání policisty, kvůli kterému se aktivisté dostali na střechu úřadu.

Policista bude brát nižší plat. Za jeho pochybení se vedení policie postavilo.

„Nepostupoval přesně tak, jak měl. Nezabránil narušení ostrahy. Na jeho obhajobu je nutno dodat, že nedošlo k další eskalaci incidentu a nebylo ohroženo zdraví a životů,“ dodal Martinů.

Policejní prezidium plánuje zpřísňovat bezpečnostní opatření u dalších budov státních institucí.

Květa Moravcová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme