Mladič by mohl být prohlášen za zemřelého

Bývalý velitel armády bosenských Srbů generál Ratko Mladič by mohl být prohlášen za mrtvého. Jeho rodina chce o to soudně požádat. Tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii klade Mladičovi za vinu masakry bosenských Muslimů v době bosenského konfliktu v devadesátých letech. Od konce války je generál na útěku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělehradské ulice

Bělehradské ulice | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Osmašedesátiletý Ratko Mladič je nejhledanější osobou obviněnou z válečných zločinů. Jeho rodina je pod neustálým dohledem srbských i zahraničních tajných služeb i srbské policie. Příbuzní to považují za šikanu a chtějí Ratka Mladiče nechat úředně prohlásit za mrtvého.

Argumentují tím, že už sedm let o něm nemají žádné zprávy. Mladič podle nich trpěl nemocemi srdce a žaludku a není proto pravděpodobné, že by bez odborné péče přežil tolik let někde ve sklepích nebo jeskyních.

Spolupráce při nalezení a vydání generála mezinárodnímu soudu OSN je hlavní podmínkou další integrace Srbska do evropských struktur. Bělehradský soud má o žádosti Mladičových příbuzných rozhodnout v příštích dnech.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme