Izrael prý vyšle ponorky s jadernými hlavicemi k Íránu

Izrael vyšle ke břehům Íránu své ponorky vybavené raketami s jadernými hlavicemi. Z Tel Avivu to píše zpravodaj britského listu Sunday Times. Ponorky židovského státu se plavily Perským zálivem i v minulosti. Tentokrát prý má ale v blízkosti Íránu aspoň jedna z nich zůstat natrvalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ponorka na hladině (ilustr. foto)

ponorka na hladině (ilustr. foto) | Foto: Federation of American Scientists

Podle izraelských vojenských zdrojů má ponorka sloužit k odstrašování Íránců a také ke špionáži. Tři ponorky německé výroby prý mohou zůstat až padesát dní na moři a nejméně týden vydrží pod hladinou. Citovaný námořní důstojník uvedl, že rakety odpálené z ponorky mohou zasáhnout kterýkoli cíl po celém Íránu.

Teherán popírá, že vyrábí jaderné zbraně, chlubí se ale svým raketovým programem. Označuje ho za obranu před možným útokem ze strany Izraele nebo Spojených států. Írán mnohokrát zopakoval, že pokud bude napaden, odpoví raketovým útokem proti Izraeli, který prý může během několika dní celý zničit.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme