Kraje určí, zda poplatky budou proplácet všem, nebo nikomu

Další proplácení zdravotnických poplatků bude záležet na jednotlivých krajích. Ty se musí rozhodnout, zda poplatky proplácet přestanou, nebo je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zdravotnické zařízení zřizuje. Dohodlo se na tom předsednictvo ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na zdravotnické poplatky.

Automat na zdravotnické poplatky. | Foto: Tomáš Adamec

Dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků tento týden kritizovala Evropská komise, podle níž je diskriminační. Krajům doporučila, aby poplatky neproplácely vůbec, anebo je proplácely všem lidem bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem konkrétního zdravotního zařízení.

„My v tuto chvíli máme od Úřadu pro hospodářskou soutěž poměrně závažnou informaci o tom, že Evropská komise by další pokračování proplácení poplatků mohla považovat za nedovolenou veřejnou podporu,“ prohlásil statutární místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek v Ozvěnách dne Radiožurnálu

A právě kraje teď mají v rukou další postup, potvrdil šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Do 21. června musí své stanovisko předat antimonopolnímu úřadu.

„Každá jedna krajská samospráva, případně každá jedna městská samospráva, která je zřizovatelem zdravotnického zařízení, ve kterém poskytuje dary za regulační poplatky, v termínu do 21. června musí sdělit, jakým způsobem bude dále postupovat.“

„Tedy zda začne platit regulační poplatky ve všech zdravotnických zařízeních bez ohledu na zřizovatele, anebo je nebude proplácet vůbec,“ uvedl Hašek.

Proplácení do konce června?

Je pravděpodobné, že regiony s placením regulačních poplatků co nevidět skončí. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek po dnešním jednání hejtmanů řekl, že kraje s proplácením přestanou nejpozději do konce června.

Jako první přestal hradit lidem poplatky 2. června právě Pardubický kraj. Sociální demokraté před volbami slibovali, že v případě svého vítězství regulační poplatky ve zdravotnictví zcela zruší.

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek v Ozvěnách dne Radiožurnálu potvrdil, že záměr krajů skončit s proplácením regulačních poplatků souvisí jak se stanoviskem Evropské komise, tak s výsledkem sněmovních voleb.

„Volby dopadly takovým způsobem, že není naděje, alespoň podle našeho hodnocení, abychom v parlamentu dokázali poplatky hlasováním změnit. Přesto se sociální demokracie určitě pokusí návrh na zrušení poplatků nebo jejich korekci podat, až začne sněmovna zasedat,“ řekl hejtman Běhounek.

Kraje – s výjimkou Prahy – začaly s proplácením poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách po podzimních krajských volbách v roce 2008. Dosud je to stálo více než 600 milionů korun.

Na letošek si naplánovaly 300 milionů. Některé kraje - třeba Ústecký - už ale přiznaly, že peníze mít nebudou.

Lenka Jansová, Libor Procházka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme