Hladiny řek dál klesají, Česko začíná sčítat škody po povodních

Hladiny řek v Česku postupně klesají. V Jihomoravském kraji platí už jediný třetí povodňový stupeň a to na řece Moravě v Lanžhotě. Pohotovost, tedy 2. povodňový stupeň pak hlásí Dyje v Ladné a v Nových Mlýnech, stejně jako Loučná v Dašicích na Pardubicku. Rozvodněné řeky ale přidělávají starost i zemědělcům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karviná po záplavách

Karviná po záplavách | Foto: Michal Schoffer

Největším nebezpečím jsou teď průsaky hrází, a to například na Kyjovce či na odlehčovacím kanále Uherský Ostroh - Veselí nad Moravou a také v Hodoníně. Hráze proto zůstávají pod stálým dohledem.

Některá místa také nadále ohrožují sesuvy půdy. Například v obci Lidečko je ohrožen vodovod pro několik desítek tisíc lidí. Lidé také sčítají škody. Pojišťovny odhadují, že jich klienti nahlásí asi 18 600 za zhruba 1,5 miliardy korun.

Rozvodněné řeky ničí zemědělcům úrodu

Zaplavená pole ohrožují nejen výnosy v rostlinné výrobě, ale také výrobu krmiva. Ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč to vidí jako velký problém. „Senáže vojtěšky, to je domuchlané, poválené. Už by měla pomalu růst druhá seč a ony ještě stojí. Těžko se to bude sklízet. Těžko se bude získávat taková sušina, aby to mohlo být zkonzervováno,“ uvedl.

Problematická je podle něj také sklizeň sena. „Tam je období na počátku květu, aby bylo seno kvalitní, kdy se mělo sít. A ono to už odkvétá a taky to poléhá,“ dodal.

Tomáš Minarčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme