Čeští atleti bojují o návrat mezi evropskou elitu

Atleti dnes poprvé pro letošek zahájí boj o tituly mistrů Evropy. Čechů se to ale týkat nebude. Jde totiž o soutěže týmové a naši - bohužel - z elitní skupiny loni vypadli. Místo do norského Bergenu se tak vydali do Budapešti s jediným cílem. Zasloužit si postup do nejvyšší ligy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou.

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou. | Foto: Tomáš Adamec

Týmové soutěže v atletice nejsou žádnou novinkou. Jenom se jim někdy neprávem nevěnuje dost pozornosti.

I proto se asi rozhodla Evropská atletická asociace změnit zažitý systém dělení na soutěže mužů a žen a loni poprvé vyhlásila boj o evropský titul v kategorii smíšeného týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští atleti bojují o návrat mezi evropskou elitu

Sčítají se body za umístění ve disciplínách mužů i žen a platí prosté pravidlo: větší bere - pardon, vítězí. Zrovna to se ale v premiérovém ročníku českému týmu nepovedlo. Naopak. Ze Superligy spadl do ligy první. A cíl pro letošek?

,,Tam musím vyhrát, celá výprava musí vyhrát. Hotovo, tečka. Neexistuje varianta, že nevyhrajeme.“ říkala velmi jednoznačně, přesvědčivě a odhodlaně olympijská vítězka v hodu oštěpěm Barbora Špotáková.

A znělo to tak kategoricky, až to vypadalo, že dodá: když se nám to nepovede, skončím s atletikou.

,,Jinak končím s reprezentací,“ přeháněla, ,, to ne, ale musíme to vzít vážně. Minule jsme spadli o jediný bod a to mě hodně mrzelo,“ prohlásila už vážněji Špotáková.

Vyhrát by měl i Svoboda

Patří do té poloviny výpravy, která bude závodit už dnes. Netradičně - ale přesně v duchu pravidel týmové soutěže - ji čekají jen maximálně čtyři hody oštěpem.

To Petr Svoboda má jiné podmínky. Svých 110 metrů překážek si odběhne tak jako tak, ačkoliv soupeře nebude mít z nejtěžších a měl by jasně vyhrát.

,,Tam v podstatě nebudou ,,ti nejlepší“. Ale dá se běžet rychle, potřebuji další závod, kde doběhnu první a poběžím to, co chci. Potřeboval jsem jeden závod, kde budu s někým závodit. A teď potřebuji závod, kterým si v hlavě utvrdím, že dokážu běžet i sám,“ tvrdí Petr Svoboda.

Radiožurnál má v Budapešti svého reportéra a bude o výsledcích českých atletů informovat.

Tomáš Kohout, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme