Texaská národní garda má zájem o libereckou protichemickou jednotku

Texaská národní garda spolupracuje s českou armádou už od roku 1993. Pomáhala začlenit naše jednotky do NATO, dělí se o zkušenosti bojových mediků nasazených v Iráku a Afghánistánu a dokonce cvičí i elitní letecké návodčí, kteří hluboko za nepřátelskými liniemi vyhledávají cíle pro nálety. Teď by pro změnu česká armáda mohla cvičit Texasany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká protichemická jednotka  na zakladně v Kuvajtu

Česká protichemická jednotka na zakladně v Kuvajtu | Foto: Armáda ČR

„Máme velký zájem o chemicko-biologicko-radiační jednotku, kterou Česká republika má. Rádi bychom vycvičili podobnou, protože naše možnosti v tomto směru jsou zatím velmi omezené. A doufáme, že Češi nám s tím pomůžou. Zajímá nás nejen co všechno musí tito vojáci umět, ale i to, jak jednotka spolupracuje s civilními složkami v případě nasazení,“ říká generálmajor Texaské národní gardy Jose Mayorga, který do České republiky přijel jednat o prohlubování spolupráce.

Národní garda je nejstarší vojenskou složkou ve Spojených státech. Svůj původ odvozuje už od domobrany, která bojovala proti britským jednotkám ve válce o nezávislost.

Národní garda má dvojí zodpovědnost. Zaprvé guvernérovi suverénního státu federace. Ten může gardu požádat o pomoc při udržování pořádku, členové mohou být nasazeni při záchranných a odklízecích operacích v případě přírodních nebo ekologických katastrof, a v neposlední řadě také v případě teroristických útoků.

„Národní garda není jen civilní obrana. Jsme zodpovědní také prezidentovi USA a poskytujeme vojáky do zahraničních misí. Takže třeba v Iráku a Afghánistánu už sloužilo asi 4,5 tisíce našich vojáků,“ vysvětluje Mayorga.

Dnes národní gardy tvoří asi třetinu ozbrojených jednotek Spojených států. A zdaleka se nejedná jen o pozemní jednotky. Státy mají k dispozici i nadzvukové letectvo.

Generálmajor Mayorga doufá, že liberečtí chemici vyrazí do Texasu co nejdříve:

„Víme, že ta jednotka u vás už existuje, takže největší překážky budou na naší straně. Ať už logistické nebo finanční. Rádi bychom něco podobného zřídili alespoň na papíře v roce 2012. Takže první instruktoři z České republiky by mohli dorazit v roce 2013.“

Ondřej Bouda, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme