Sobotka nemusí být jediným kandidátem na šéfa poslanců ČSSD

ČSSD je poslední stranou ve sněmovně, která si po květnových volbách zatím nezvolila nové vedení svého klubu. Mělo by k tomu dojít až příští středu před další schůzí dolní komory parlamentu. Někteří sociální demokraté podle zjištění Rádia Česko naznačují, že dosavadní šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka může mít i protikandidáty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po zasedání ústředního výkonného výboru strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po zasedání ústředního výkonného výboru strany | Foto: Tomáš Adamec

Mezi těmi, kteří volají po změně, je i děčínský předseda ČSSD a nově zvolený poslanec Jaroslav Foldyna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s nově zvoleným poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou pro Rádio Česko

„Minimálně si myslím, že je řada nových poslanců, řada nových tváří, a to je i přání voličů. Zvolili je proto, že jim dali svůj preferenční hlas. Mělo by dojít k významným změnám, ale nevylučuji, že se tam objeví znovu pan kolega Sobotka,“ uvedl Foldyna.

Dosavadní šéf poslanců ČSSD je podle Foldyny politikem v nové situaci, proto od něj očekává nová témata a schopnost je přednést důvěryhodným způsobem.

„Nebo přijde někdo jiný a řekne důvěryhodně, že chce změny provést a bude důvěryhodnou tváří. Uvidíme, jaké přijdou nominace,“ dodal poslanec, který se do sněmovny dostal právě díky preferenčním hlasům.

'Funkci může dostat i Paroubek. Ale rozhodnou další'

Jasněji je už po úterním jednání klubu o nominacích na obsazení sněmovních orgánů. Například bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek míří do výborů rozpočtového a hospodářského.

Sociální demokraté vycházejí z toho, že jako nejsilnější opoziční strana mají nárok na zastoupení v hlavních kontrolních orgánech sněmovny. Zda však Paroubek skutečně dostane nějakou sněmovní funkci, bude podle Foldyny záležet na jednání s dalšími stranami.

Jiří Paroubek na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

„Máme 56 poslanců, čili my si sami žádné funkce nemůžeme přidělit. Je to otázkou vyjednávání, jestli bude akceptován Jiří Paroubek těmi dalšími. Klidně se to může stát, já to nevylučuji,“ řekl Foldyna.

Výbory jsou složené poměrně ze zástupců všech stran přítomných v dolní komoře parlamentu. Každá strana tedy může navrhnout určitý počet kandidátů.

O tom, kdo sněmovní orgány povede, se bude jednat pravděpodobně až potom, co vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných sestaví vládu. Rozdělení předsedů výborů pak bude záležet i na křeslech, které jednotlivé strany v novém kabinetu obsadí.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme