Benda: Prezident a Senát by do příští volby ombudsmana měli navrhnout nové kandidáty

V příští volbě ombudsmana by se měli objevit jiní kandidáti než ti, které prezident a Senát navrhli. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl místopředseda ústavně-právního výboru Marek Benda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Benda (ODS)

Marek Benda (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

V dnešní volbě poslanci veřejného ochránce práv nezvolili.

„Pokládal bych za poměrně nešťastné, kdyby nám Senát i prezident poslali dvě stejná jména. Jestli se teď tady nenašla vůle, tak jestli si myslí, že když nám to sem pošlou za dva měsíce znovu, že ta vůle bude najednou větší, že se tady něco změní - o tom výrazně pochybuji. Takže já doufám, že tady nějaká nová jména budou,“ uvedl Benda.

Do druhého kola volby postoupila bývalá ombudsmanova zástupkyně Anna Šabatová a exposlankyně ODS Eva Dundáčková. Ani jedna nezískala potřebný počet hlasů.

Senát a prezident tak musejí podat nové návrhy. Z těch by měla sněmovna za zesnulého Otakara Motejla vybrat nového ombudsmana do 60 dnů.

Celý rozhovor s Markem Bendou uslyšíte na Radiožurnálu krátce po půl šesté.

Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu.

Helena Šulcová, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme