Sněmovna ombudsmana nezvolila, jednání provázely spory

Sněmovna nového veřejného ochránce práv nevybrala. Kandidátky druhého kola, bývalá zástupkyně zesnulého Otakata Motejla Anna Šabatová a exposlankyně ODS Eva Dundáčková, nezískaly dostatečný počet hlasů. Volba tím pro dnešní den končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidáti na ombudsmana ve sněmovně

Kandidáti na ombudsmana ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Kandidáti na ombudsmana byli celkem čtyři - Evu Dundáčkovou a aktivistu Johna Boka navrhl prezident, Annu Šabatovou a předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou doporučili senátoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neúspěšnou první volbu ombudsmana shrnula reportérka Věra Masopustová

Nejméně hlasů získali v prvním kole volby Brožová a Bok. Oba dostali shodně šest hlasů. Pro Šabatovou zvedlo ruku 79 poslanců, pro Dundáčkovou 54. Žádného z kandidátů nevybralo v tajné volbě 55 poslanců.

Ve druhém kole hlasovalo pro Šabatovou 84 poslanců a pro Dundáčkovou 59, což ke zvolení nestačilo. Volba tím pro dnešní den končí.

Podporu Šabatové přitom avizovaly ČSSD, TOP 09 a KSČM. Tyto tři strany by měly mít dohromady 123 poslanců a je tedy zřejmé, že někteří z nich se v tajné volbě neřídili doporučením klubu.

Senát a prezident teď musejí podat nové návrhy na kandidáty, z nichž by měla sněmovna vybrat nového ombudsmana do 60 dnů. Neznamená to ale, že noví kandidáti musí být jiní. Jména se mohou opakovat. Místopředseda ústavně-právního výboru Marek Benda se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyslovil pro kandidáty nové: „Pokládal bych za poměrně nešťastné, kdyby nám Senát i prezident poslali dvě stejná jména."

Poslanci se přeli o kandidaturu Brožové

O tom, kdo z kandidátů získá podporu, diskutovali poslanci víc než dvě hodiny. Hned na začátku je rozdělil názor na to, jestli má Brožová právo se o úřad ombudsmana ucházet, protože momentálně předsedá Nejvyššímu soudu. Tyto dvě role jsou podle ústavy neslučitelné.

Iva Brožová ale dnes ve sněmovně řekla, že by nominaci nepřijala, pokud by si nebyla jistá, že existuje ústavní řešení této situace. Tím je podle ní dočasné zproštění výkonu funkce soudce do doby, než uplyne tříměsíční lhůta, po které zaniká soudcovský mandát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedové poslaneckých klubů Věcí Veřejných Karolína Peake a KSČM Pavel Kováčik byli hosty poledních Ozvěn dne

Toto vysvětlení přijali sociální demokraté i budoucí ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Problém s kandidaturou Ivy Brožové naopak měla KSČM a Věci veřejné.

Tato strana nakonec kvůli sporu odmítla o novém ombudsmanovi hlasovat, a to i poté, co Brožová nepostoupila do druhého kola. Důvody vysvětlila Radiožurnálu předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake:

„Startovní čára nebyla pro všechny stejná. Pokud Senát využil možnosti navrhnout dva kandidáty a navrhnul jednoho, který je nevolitelný, domníváme se, že by měl tuto možnost dostat znovu a navrhnout dva formálně plnohodnotné kandidáty.“

Poslanecký klub KSČM podle svého předsedy Pavla Kováčika nakonec uznal, že je třeba, aby byl zvolen jeden z kandidátů, a podpořil Annu Šabatovou.

“My jsme nenapadli právní otázky spojené s kandidaturou paní Brožové. My jsme napadli otázku postupu Senátu a chtěli jsme vysvětlení, jak se s těmito možnými rozpory ve volitelnosti paní Brožové vyrovnal Senát, když diskutoval o její kandidatuře. Vysvětlení jsme nedostali, přesto u nás zvítězila potřeba, aby úřad veřejného ochránce práv byl obsazen,“ uvedl Kováčik.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Václava Marešová, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme