Slovenské vládě hrozí ztráta většiny v parlamentu

Nová slovenská vláda, která rozhoduje o své programovém prohlášení, podle zpráv portálu hnonline.sk ztratila v parlamentu většinu, protože vládní koalici měli opustit čtyři poslanci. Prohlásil to jeden ze čtveřice zákonodárců za stranu Svoboda a solidarita Igor Matovič, ale další jeho kolegové informaci dementovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Uhlíková

Nyní se chystá další tiskové prohlášení. Na zprávu, zda nový kabinet přišel o parlamentní většinu, si tedy ještě musíme počkat.

Každopádně tahle varianta je ve hře. Odchod čtveřice poslanců je na stole delší dobu. Se stranou Svoboda a solidarita, na jejíž kandidátce figurovali, nemají tito poslanci nejlepší vztahy. Vyčítají jí, že neprosadila do vládního programu žádné připomínky, které měli. Ke ztrátě parlamentní většiny pravicové vlády by tedy mohlo dojít, ale momentálně to není aktuální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Berger analyzoval na Rádiu Česko situaci slovenské vlády

Do programového prohlášení vlády se dostaly nakonec mírnější reformy, než se očekávalo.

Namísto pojmu liberální se v programu skloňuje spíš výraz sociální. I přesto by nový kabinet měl představovat pro Slovensko změnu.

Vláda nechce šokovou terapii

Nejpravděpodobnějším důvodem změkčení reforem je strach z toho, co by udělali voliči, kdyby jim vláda naordinovala šokovou terapii. Vláda si velmi dobře pamatuje, co se stalo poslednímu kabinetu, který se na Slovensku snažil o závažnější reformy. Tehdejší premiér Mikoláš Dzurinda se pravidelně pohyboval na poslední příčce v žebříčcích popularity politiků.

Kabinet Ivety Radičové udělal řadu opatření měkčích, než se čekalo. Odneslo to například plánované sjednocení sazby DPH na 19 procent. Některé věci, jako knihy a léky, zůstanou v destiprocentní sazbě. Vláda také nechce privatizovat strategické podíly ve velkých firmách.

Všechno to jsou věci, které měly zalepit miliardový výpadek daňových příjmů ve státním rozpočtu. Nyní je nutné najít peníze jinde. Kde, to ale zatím ministr financí Ivan Miloš neřekl.

Každopádně na straně ekonomů panuje určité zklamání. Nicméně stále zůstává vstupní výhodou vlády Ivety Radičové jakási větší shovívavost ze strany veřejnosti a médií. Spočívá v předpokladu, že vláda vrátí do politiky slušnost. Předpokládá se také nulová tolerance vůči korupci, dialog mezi vládou a opozicí nebo méně autoritářské vedení v rámci samotné vlády. Jde tedy o věci, které dělal Robert Fico přesně opačně.

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme