TI: Česko selhává v boji proti úplatkům v mezinárodním obchodě

Ze zprávy Transparency International vyplývá, že Česká republika nadále selhává při prosazování úmluvy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o zákazu uplácení v mezinárodním obchodování. Závazky vyplývající z Úmluvy OECD podle ní aktivně uplatňuje pouze sedm ze 36 signatářských států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Ondráčka

David Ondráčka | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Česká pobočka Transparency International (TI) už poněkolikáté kritizuje českou vládu a parlament za nedodržení závazků k Úmluvě OECD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem české pobočky Transparency International Davidem Ondráčkou ve Světě o osmé

“Česká republika v legislativní oblasti mnohé kroky přijala, ale v čem výrazně pokulháváme, je zejména zabavování výnosů z trestné činnosti, to znamená ukradených peněz, o které při korupci a finanční kriminalitě primárně jde,“ uvedl šéf české pobočky TI David Ondráčka.

V legislativě podle něj chybí také zavedení širší odpovědnosti právnických osob nebo účinná ochrana oznamovatelů. Česko by dále mělo posílit nezávislost státních zástupců na výkonné moci a zajistit dostatečný počet odborně kvalifikovaných státních zástupců a protikorupčních policistů.

Organizace proto připravila výzvu pro českou vládu a parlament, aby Praha začala své závazky urychleně prosazovat. Zároveň pošle do dvou týdnů jednotlivým ministrům návrhy konkrétních nelegislativních změn, které mohou udělat bez toho, aby museli čekat na změny zákonů.

“Jde například o to, že ministr sám může rozhodnout svým podpisem, že ve veřejných zakázkách budou zveřejňovány všechny nabídky všech firem, které se soutěže zúčastní v jeho resortu, a nemusí čekat na to, že něco takového bude uzákoněno v novém zákonu,“ vysvětlil Ondráčka.

Martin Hromádka, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme