VV budou po internetu vybírat lídry pro komunální volby

Registrovaní příznivci Věcí veřejných budou dnes a zítra vybírat lídry pro podzimní komunální volby. Hlasovat budou prostřednictvím internetové sítě, stejně jako před časem rozhodovali například o osobě předsedy strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné)

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Podle Viktora Baggia, který má hlasování na starosti, bude o několika lídrech Věcí veřejných rozhodovat zhruba dvacet tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

„Hlasování se můžou zúčastnit všichni ‚véčkaři‘, kteří jsou pověření a registrovaní. Těch je něco kolem dvaceti tisíc. Hlasování budou probíhat ve všech okresních a větších městech, kde stavíme kandidátky. Volba skončí 31. července o půlnoci,“ řekl Baggio.

Stejným způsobem byl zvolen i předseda strany. Přímé hlasování aplikujeme i na referenda, kdy ‚véčkaři‘ můžou hlasovat o různých otázkách, které se týkají politického programu nebo aktuálních témat, dodal Baggio.“

Účast nejméně 10 procent

Výkonný místopředseda Věcí Veřejných Jaroslav Škárka upřesnil, že seznam jmen, ze kterých vzejdou lídři komunálních kandidátek, posílali předsedové klubů. Navíc každý ‚véčkař‘ mohl přes email navrhnout vlastního kandidáta.

„Hlasování příznivců je pro nás maximálně zavazující. Koho vyberou, toho budeme respektovat,“ potvrdil Škárka a dodal, že účast musí být minimálně deset procent.

V Praze Věci veřejné navrhují jako lídra Markétu Reedovou. „Už osvědčila své zkušenosti v komunální politice a je zárukou boje proti korupci a předraženým zakázkám,“ řekl Škárka. Za úspěch by v Praze považoval překonání výsledku parlamentních voleb, tedy nad 11 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milan Znoj

Podle ředitele Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milana Znoje hrozí, že tímto způsobem výběru se nemusí na přední místa kandidátek dostat ti nejlepší.

„Obecní volby jsou místně usazené a lídři často nejsou mimo region známi. Véčkaři tak budou často hlasovat o lidech, o kterých téměř nic nevědí. Těžko si potom představit, že sestaví kandidátku z těch nejlepších.“

I tak to ale podle něj má svůj smysl. „Věci veřejné nemají pevnou organizační strukturu a takto dávají šanci většímu počtu lidí, aby se zapojili do rozhodování. A má to význam také propagační,“ uvedl Milan Znoj.

Při posledním on-line hlasování, ve kterém Věci veřejné rozhodovaly o koaliční smlouvě, měla strana technické problémy a musela dobu hlasování prodlužovat. Výsledky hlasování zveřejní Věci veřejné na pondělní tiskové konferenci.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Květa Moravcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme