Rakouští Zelení varují před jadernou energetikou

Rakouští Zelení se vyjádřili k jaderné energetice. Svolali kvůli tomu tiskovou konferenci s názvem "Nebezpečí jaderné elektrárny a klimatické změny - Zelení bijí na poplach".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Podle Alexandry Makovičkové-Alvarové, odbornice na rakousko-české vztahy totiž prochází Zelení po neúspěšných parlamentních volbách vleklou krizí a hledají téma, kterým by mohli rakouskou veřejnost opět zaujmout.

„Nová předsedkyně Eva Glawischnig se pokouší stranu nově profilovat. Bohužel veškeré témata, která byla donedávna typicky ´zelená´, mezitím plynule přešla do politického slovníku a činů ostatních stran. To, co bylo před deseti lety novátorským počinem, je dnes naprostou samozřejmostí. Musí tedy hledat něco, čím znovu zaujmou. Jaderná energetika je jedním z těchto témat,“ domnívá se odbornice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavním tématem pro rakouské Zelené se stává jaderná energetika; hovoří odbornice na rakousko-české vztahy Alexandra Makovičkovoá-Alvarová

Problémem ale podle ní je, že v posledních letech zájem o jadernou energetiku a strach z jejího nebezpečí u rakouské veřejnosti slábne.

„Téma odeznívá, protože technologie se zlepšují. Vůči německým jaderným elektrárnám nikdo neprotestuje. Je to tím, že Rakušané jsou málo informovaní. O jiné sousedy než Švýcaři a Němci se příliš nezajímají. Vztah k nám jako východním sousedům je pořád ještě blokován starými předsudky, že všechno, co se děje v bývalé sféře ruského vlivu, je poznamenáno chaosem, osobními nedostatky a nedokonalým řízením,“ vysvětluje Alexandra Makovičová-Alvarová.

Jak odbornice potvrzuje, dnešní tisková konference je jakousi kampaní před komunálními volbami ve Vídni, kde mívali Zelení tradičně silnou voličskou základnu.

Vlny protestů na hranicích snad už nehrozí

„Částečně tím reagují na krátkou vlnu článků v rakouském bulvárním tisku, kde se psalo, že v Čechách se opět plánuje pokračování rozvoje jaderné energetiky v Dukovanech a Temelíně. Rakouský bulvár to nazval pokračováním ve ´šrot-elektrárnách´. V době, kdy byla jaderná energetika ještě velké politické téma, totiž panoval strach z elektráren sovětského typu, které Rakušané bedlivě hlídají, protože z neprověřených technologií mají strach,“ říká odbornice.

Český energetický gigant ČEZ hodlá dostavět dva bloky jaderné elektrárny Temelín, do budoucna se počítá i s rozšířením Dukovan. Podle Makovičové-Alvarové se již nedá čekat výrazná vlna protestů ze strany Rakušanů. Částečně také proto, že ve výběrovém řízení na výstavbu nových bloků v Temelíně jsou i francouzská firma Areva a americký Westinghouse.

„Nikdo však nemůže očekávat, že občanské iniciativy tradičně zaměřené na protesty proti jaderné energetice náhle ustanou ve své činnosti. Myslím si ale, že nastane rozdíl v politickém stanovisku,“ míní odbornice na rakousko-české vztahy.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme