Češi loni stonali mnohem méně. Může za to i krize

Češi loni stonali nejkratší dobu za posledních padesát let. Každý zaměstnanec v průběhu roku 2009 doma na nemocenské strávil v průměru 45 dní. Vyplývá to z analýzy Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V roce 2009 výrazně klesl i počet nemocných, na 100 nemocensky pojištěných připadlo 33,9 případu pracovní neschopnosti, což je o 30 procent méně než v předchozím roce. Podle Marty Ženíškové, vedoucí oddělení nemocenského a úrazového pojištění ministerstva práce a sociálních věcí tak stát ušetřil 4 miliardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nemocnosti mluvili na Rádiu Česko Marta Ženíšková, vedoucí oddělení nemocenského a úrazového pojištění ministerstva práce a sociálních věcí a předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

„Neproplácení prvních tří dnů je psychologický faktor, který to značně ovlivnil, ale myslím si, že tu budou i další důvody. Snížila se výše dávky, protože se započítává nižší příjem než se započítával předtím. Hraje tady roli i hospodářská situace a zaměstnanost, kdy se lidé bojí o zaměstnání a nedovolí si zbytečně marodit,“ vysvětluje Ženíšková.

„Za čtvrté bych řekla, že to je i tím, že se zavedlo placení nemocenské za prvních čtrnácti dnů neschopnosti zaměstnavatelem, takže ten si to také trošku hlídá,“ dodává.

Rakovina vyřadí z práce až polovinu lidí v produktivním věku

Míra nemocnosti velmi výrazně ovlivňuje i ekonomický růst, protože vyřazuje řadu lidí z produktivního procesu. Největším ekonomickým zabijákem je rakovina. Uvádí to studie Americké společnosti pro rakovinu, kterou budou odborníci tento týden prezentovat na globální konferenci v Číně. Nádorová onemocnění usmrtí nebo připraví o produktivitu víc lidí než AIDS, malárie nebo chřipka.

Podle předseda České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka trpí nádorovými onemocněními hlavně starší lidé: „Dá se říct, že onemocnění rakovinou přibývá s věkem. To znamená, že většina lidí, kteří mají rakovinu nebo zhoubné nádory jsou nad 55 let. Já bych řekl, že minimálně polovina lidí onemocnění zhoubným nádorem ještě v produktivním věku,jak ho chápeme dnes.“

V boji proti rakovině a nádorovým onemocněním by podle Vorlíčka pomohla prevence, zájem o screeningové programy a včasná diagnostika onemocnění.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme