EK: Pražskou energetiku může ovládat německý spolumajitel

Firma z Bádenska-Würtenberska dostala souhlas Evropské komise k ovládnutí Pražské energetiky (PRE). Může získat kontrolní balík akcií této firmy. Podle zjištění Komise to neohrozí konkurenci na trhu s elektřinou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Akciová společnost EnBW Energie Baden-Würtenberg získala svolení s převzetím kontroly nad Pražskou energetikou. Ta je jedním z dodavatelů elektrické energie hlavně v Praze a okolí.

Dosud měla německá společnost majetkovou účast jen v majoritním akcionáři - Pražské energetice holding. Koupila ale dalších 41 procent akcií druhého největšího podílníka, společnosti Honor invest, a získává tak větší kontrolu nad Pražskou energetikou.

„Evropská komise vyhodnotila tuto transakci jako bezproblémovou z hlediska jejího dopadu na konkurenční prostředí a konečného spotřebitele,“ vysvětlila mluvčí Komise Amelia Torresová, proč se schválení odehrálo ve zjednodušené proceduře.

Zkrácený postup EK zvolila také proto, že společnost z Bádenska – Würtenberska už v Pražské energetice částečnou majetkovou účast měla.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme