Paralympička Fesslová překonává limity i rakovinu

Říká se, že sport pomáhá. V případě Jany Fesslové, úspěšné české paralympičky, to platí více než dvojnásob. Zranění z házené ji upoutalo na vozík, tím ale osudy rodačky z Ústí nad Labem zdaleka nekončí. Aby toho nebylo málo, kromě soupeřek se vydala do boje s rakovinou . Ani tím ovšem výčet toho zlého nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Fesslová

Jana Fesslová | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Bronzová medailistka z paralympiády v Pekingu, kde uspěla v hodu diskem, v lednu zablokovala dálnici D5: „Na dálnici mezi Prahou a Plzní mi prasklo kolo u spolujezdce, čímž jsem se doslata pod kola kamionu, který mě táhnul hodně dlouho před sebou a pak ještě sto metrů po střeše," svěřila se Jana Fesslová.

Ani tato nepříjemná událost ji ale od sportu a především lehké atletiky nemůže odradit. Jako doklad může být zdolání nejvýše položeného hradu v Česku - Vítkova Hrádku, a to na vozíku. Ovšem vrcholem bude v lednu 2011 mistrovství světa. Pořadatelem je Nový Zéland. Ale není to jediný aktuální cíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paralympička Fesslová překonává limity i rakovinu

„Druhá věc je udržet se relativně zdravá a třetí věc je oficiálně požádat o výjimku na léky, které užívám, protože obsahují zakázané látky. Ale jsou to léky, které mi pomohly stabilizovat můj stav," popisuje atletka.

Bez těchto léků by totiž boj se zákeřnou nemocí nebyl možný. „Od konce prosince do konce dubna jsem byla na neschopence doma a můj zdravotní stav se hodně zhoršil. Nebyla jsem schopna sportovat ani chodit do práce. Díky těmto lékům dnes pracuji a jsem schopna sportovat. Protože ale obsahují zakázané látky, musím čekat na potvrzení výjimky," vysvětluje Fesslová.

Trable s morfinem

Právě v tom je kámen úrazu. Objevily se totiž informace spojující Janu s dopingem. Jak se proti tomu může bránit?

„Já jsem se nebránila ani samotné dopingové kontrole, doložila jsem u ní propouštěcí lékařskou zprávu, která byla tři dny aktuální. Z ní bylo jasné, jaké léky jsem užívala. Bohužel obsahují zakázané látky, takže proto mi bylo doporučeno požádat o terapeutickou výjimku na tyto léky. Já je užívat musím a zároveň chci i sportovat," vysvětluje Fesslová.

Momentálně tak má třiatřicetiletá závodnice pozastavenou činnost. Čeká na zprávu od lékařů, kde jí potvrdí nutnost užívání léků. „Terapeutickou výjimku odešleme na antidopingový výbor a budeme čekat na jeho vyjádření, zda výjimku potvrdí nebo ne," říká.

O jaké léky nebo lék se vlastně jedná? „Tyto léky obsahují zakázanou látku morfin. Nepomáhají mi k nějakému povzbuzení nebo lepšímu stavu, ale tlumí moje prudké bolesti, které patří k onemocnění," vysvětluje atletka.

Forma roste

Zatím je tedy Jana Fesslová v očekávání.Také proto, že na konci září bude oznámena nominace pro zmíněný světový šampionát. A výsledky letošní sezóny se lepší.

„Celou zimní přípravu jsem promarodila, takže začátek sezóny nebyl úplně ideální. V disku jsem házela průměrně okolo 22 až 23 metrů. Ale na posledních závodech, Českém poháru v Českých Budějovicích, jsem se poprvé dostala za hranici 24 metrů, což bylo super. Ke splnění A limitu mi tak chybělo 18 centimetrů," pochlubila se Fesslová.

Už nadcházející měsíc tedy o mnohém rozhodne. Jak by vypadal trénink v optimálním případě a nominace pro Nový Zéland?

„Jeden trénink budu absolvovat ráno před prací a druhý odpoledne po práci. Nominovaní sportovci pak pojedou na dvě soustředění. Jedno bude domácí ve sportovním centru v Nymburku a druhé bude na přelomu listopadu a prosince v Dubaji," nastínila svůj program Jan Fesslová.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme