Ministr šetří na nepravém místě. Česko může přijít o miliardy

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) trvá na změnách, které můžou české univerzity, vědecké ústavy nebo základní školy připravit o desítky miliard korun z evropských fondů. Ministr chce v sekci řízení operačních programů propustit víc než 30 procent zaměstnanců. To by podle zdrojů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu znamenalo, že se úplně zhroutí čerpání ministerstva z evropských strukturálních fondů, především z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Dobeš v otevřeném dopise poslankyni Vlastě Bohdalové (ČSSD) z 20. 8. 2010 tvrdil, že propouštění povede k efektivnějšímu čerpání ve dvou operačních programech, které pod jeho úřad spadají. Podle něj si na přílišnou administrativní náročnost na ministerstvu stěžovala i Evropská komise.

Radiožurnál má ale z více zdrojů k dispozici materiály, podle kterých naopak Komise ministerstvu školství doporučuje, aby do sekce řízení operačních programů přijalo kolem 70 dalších zaměstnanců. V opačném případě podle Komise ministerstvo nezvládne evropské prostředky vyčerpat, protože má za tímto účelem nedostatečné personální kapacity. Týká se to především takzvané certifikace projektů, ve které má ministerstvo velké zpoždění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propouštění na ministerstvu školství může ohrozit čerpání evropských dotací. Kauzu sleduje redaktor Ondřej Houska

Stejný názor má i ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání evropských dotací koordinuje. Jednou z podmínek pro efektivní čerpání je „posílení personální kapacity", uvádí se v jednom z dokumentů, který má Radiožurnál k dispozici.

Dobeš Radiožurnálu sdělil, že ze sekce řízení operačních programů nutně nemusí odejít 30 procent lidí. Je možné, že někteří z nich budou nahrazeni novými zaměstnanci. „Je potřeba obměnit větší část zaměstnanců a přijmout pružnější, efektivnější lidi", řekl Dobeš.

I před takovým postupem ale Komise varuje. V dopise adresovaném ministerstvu, který má Radiožurnál k dispozici, připomíná, že „stávající zaměstnanci, a to na centrální i regionální úrovni, byli v minulých měsících intenzivně vyškoleni (jak bylo odsouhlaseno v Akčním plánu). Noví zaměstnanci, ať už by přišli odkudkoliv, by museli projít zdlouhavým procesem, aby získali stejný stupeň znalostí."

Podle Komise je na ministerstvu školství potřeba využít znalostí stávajících zaměstnanců a kontinuálně posilovat personální kapacitu úřadu.

Propouštěním se neušetří, tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj

Plány ministra Dobeše sleduje i ministerstvo pro místní rozvoj. Radiožurnálu to potvrdil jeho 1. náměstek Daniel Braun: „Budeme sledovat, jestli se nezvýší riziko špatného čerpání (ze strukturálních fondů)", uvedl Braun.

Braun navíc připomněl, že propouštěním v sekci řízení operačních programů ministr Dobeš příliš peněz státnímu rozpočtu neušetří. Zaměstnanci této sekce jsou totiž z 85 procent placeni z evropských prostředků, státní rozpočet jejich platy hradí jen z 15 procent. Braun také vyzval ke zvážení toho, jestli je vhodné zbavovat se vzdělaných a vyškolených lidí.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Radiožurnálu potvrdil, že své kolegy ve vládě vyzval, aby výdaje ve svých rezortech omezovali tak, aby nebyla ohrožena schopnost Česka čerpat evropské peníze: „Znělo to na vládě mnohokrát, tyto formulace jsem neříkal jenom já, ale i premiér a řada dalších ministrů", uvedl Kalousek.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme