Ekonomičtí ministři budou řešit podporu solární energie

Ekonomičtí ministři dnes budou řešit problém s podporou solární energie. Kvůli té by mohla příští rok zdražit elektřina pro domácnosti o 15 a firmy až o 25 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Prudký nárůst počtu solárních elektráren přišel jednak s výrazným snížením nákladů na pořízení fotovoltaických článků. Hlavní motivací pro podnikatele v této oblasti ale jsou státem garantované vysoké výkupní ceny solární energie, které zajistil zákon z roku 2005.

Co vláda v této souvislosti chystá, naznačil premiér Petr Nečas:

„Budeme se to snažit doladit, protože to má také celou řadu právních konsekvencí. Tam můžou hrozit arbitráže, soudní spory, a může to být celá řada nástrojů.“

„Bude to zřejmě více kroků než pouze jeden. Máme představu o určitém mixu, směsi opatření, která by se měla pokusit to řešit,“ uvedl premiér.

Provozovatelé elektráren chtějí s vládou jednat

Snížení atraktivity podnikání ve fotovoltaice nebo možné daňové změny. I to jsou způsoby, kterými by se mohla vláda pokusit zbrzdit nebo zastavit proces zdražování cen elektrické energie.

Provozovatelé solárních elektráren chtějí s vládou společně hledat cestu, jak situaci řešit. Například odmítáním - jak říkají megalomanských - projektů a naopak podporou drobných projektů a střešních instalací.

Model kompromisu by se podle generální sekretářky České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzany Musilové mohl najít v zahraničí.

„Ve světě existuje řada modelů, jak lze efektivně fotovoltaický sektor regulovat. Například v Německu je obdobně jako v České republice výkupní cena plně hrazena spotřebitelem, oproti tomu ve Francii je regulována.

„O tom, který model je vhodný pro Českou republiku, bychom rádi diskutovali, a měla by tady být širší diskuse i se subjekty, které těmi legislativními kroky budou dotčeny,“ myslí si Musilová.

Věra Pfeifferová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme