Pro obyvatele New Yorku je Ground Zero něco jako hřbitov

Spojené státy si připomínají teroristické útoky z 11. září 2001. Letos poznamenaly vzpomínkové akce plány vybudovat mešitu jen kousek od takzvaného Ground Zero. Newyorčanům se totiž představa muslimského svatostánku na místě tragédie v jižní části Manhattanu příliš nelíbí.

Říkat, že je v New Yorku rušno, by asi bylo nošením dříví do lesa. Zatím však nic nenaznačuje, že by se schylovalo k něčemu zvláštnímu. I přesto Lance Orton, který na jaře upozornil na doutnající nálož v autě u Times Square, varuje: „Musíme být bdělí a pořád dávat pozor.“

Mika, který pracuje naproti takzvanému Ground Zero, tedy místu, kde stávala dvojčata Světového obchodního centra, se výročí osobně dotýká. Ráno 11. září uslyšel výbuch a hned potom další. Myslel si, že jsou to stíhačky, které překonaly rychlost zvuku. Vyšel ven a zapálil si cigaretu. Přímo před ním se začalo odvíjet drama. Na zem padaly kousky budov a lidských těl.

„Asi jsem se dostal do šoku,“ říká Mike. Zpátky do budovy, ve které pracoval, už se nedostal. „Zemřelo tam osm lidí, které jsem znal. Byl tam třeba trenér košíkové mé dcery, soused od vedle nebo manžel mé zubařky.“

Co se plánu na vybudování mešity v blízkém okolí Ground Zero týče, je Mike nejdřív zdrženlivý, ale po chvíli se otevře: „Tohle místo je pro nás hřbitovem, stejně jako cílem teroristického útoku. Tak se nedivte, že nás zajímá, co se staví v okolí. Jsem v tomhle ohledu citlivý jako většina Američanů, protože je to tak blízko Ground Zero.“

USA si připomíná 9. výročí teroristických útoků

„Samozřejmě, že mají ústavní právo, aby si tady mešitu postavili. Ale my přece nebojujeme s muslimy a jejich vírou. Postavit kulturní centrum a mešitu tak blízko Ground Zero, tedy místa, kde zaútočili islámští radikálové, je však příliš,“ vysvětluje.

„Je to jako facka, a to promyšlená. Proto jsou Američané proti,“ myslí si Mike, který v troskách dvojčat Světového obchodního střediska ztratil sám několik kamarádů.

Svědky teroristického útoku, ke kterému došlo před 9 lety, bylo i několik Čechů. Jedním z nich je Jan Slíva, který tehdy v New Yorku pracoval jako editor agentury Associated Press a 11. září 2001 měl shodou okolností zrovna službu. Události toho rána si pamatuje naprosto přesně. „Byl tam obrovský zmatek. Nikdo nevěděl, kdo za útokem stojí a proč k němu došlo. Nefungovala doprava, vypnuli telefony,“ popsal posluchačům Zápisníku zahraničních zpravodajů své tehdejší první dojmy. Jak dlouho se s tragickým zážitkem vyrovnával a čím je pro něj 11. září 2001 dnes, se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.


Zvětšit mapu: Ground Zero, New York
autor: vpo
Spustit audio