Slamečka: Na dokončení pražského okruhu nejsou peníze

Na dobudování celého pražského okruhu zatím nejsou peníze. Kdy budou moci řidiči objet celou Prahu, tak zatím není jasné. Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Gustáva Slamečky by mohl pomoci soukromý kapitál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Gustáv Slamečka

Ministr dopravy Gustáv Slamečka | Foto: Tomáš Adamec

„Zbývající části okruhu jsou zatím jen v přípravné fázi. U úseku u Suchdola se navíc stále mluví o jiných alternativách. Bohužel nejsme ještě ve stadiu, kdy by se stavělo,“ řekl Slamečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Gustáv Slamečka

Těmi nejpalčivějšími částmi okruhu jsou podle něj úseky mezi dálnicemi D1 a D11 a také propojení mezi R7 a D8, kde chybějí stavební povolení. Problémem je také financování.

Státní fond dopravní infrastruktury ve výhledu na příští tři roky žádné investiční peníze nemá. Ministerstvo dopravy proto přišlo s tím, že by okruh dostavělo s pomocí soukromého sektoru. Tyto úvahy jsou ale zatím jen v počáteční fázi.

„Dokončení okruhu je ale prioritou ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud by jednání o vstupu soukromého kapitálu do výstavby nebyly úspěšné, musely by se hledat jiné formy financování,“ uvedl Gustáv Slamečka.

Nový 23 kilometrů dlouhý úsek pražského okruhu byl otevřen dnes krátce po poledni. Obchvat spojuje plzeňskou a brněnskou dálnici. Stavba přišla na dvacet miliard korun.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme