Neznámá díla Andyho Warhola v galerii v Košicích

Barevná podobizna Marylin Monroe nebo plechovka Campbellovy polévky. To jsou symboly, podle kterých každý pozná ikonu pop-artu Andyho Warhola. Jenže Warhol toho za svůj poměrně krátký umělecký život stihnul mnohem víc. Třeba natočil filmy, ve kterých hlavní roli hraje jeho matka. Právě neznámé Warholově tvorbě se věnuje výstava ve Východoslovenské galerii v Košicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dílo Andy Warhola

Dílo Andy Warhola | Foto: Spoločnost Andyho Warhola


Na plátně vidíme statický záběr maminky Andyho Warhola. Stará paní stojí u žehlícího prkna a ukazuje Andymu, jak se správně dělají puky. Warhol se chtěl distancovat od hollywoodského stylu náročných záběrů a svoje filmy natáčel tak, že kameru někam postavil a nechal ji běžet. To, že na záběrech dominuje Warholova matka Julia, dokazuje, jak důležitá osoba to pro něj byla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž redaktora Českého rozhlasu Vojtěcha Bergera o výstavě Andyho Warhola v Košicích

„Warholova matka Andyho velmi inspirovala a jako první mu koupila třeba fotoaparát nebo psací stroj a takové věci, které potom Warhola posouvaly dál,“ popisuje ředitelka galerie Lena Lešková, proč se celá výstava jmenuje právě po Warholově matce, tedy Andy a Julia.

Kromě Warholových filmů jsou tu k vidění i zatím neznámé kresby z Warholových začátků. „Právě stojíme u nejstarší kresby, která je zachovalá. Je to coca-cola s květem, která je charakteristická pro způsob života na vesnici. Právě tak jsme chtěli upozornit na způsob života Andyho Warhola,“ doplňuje ředitelka galerie v Košicích.

Warholovi rodiče pocházeli z východního Slovenska. Proto má v městečku Medzilaborce svoje muzeum, a proto se mu věnuje i Východoslovenská galerie v Košicích. Návštěvnost výstavy je prý slušná. Slováci nezapomínají, že byl Warhol takříkajíc jejich.

Staré Warholovy obrazy, které se na Slovensko dostaly vůbec poprvé, se návštěvníkům výstavy líbí. Expozice kreseb a filmů Andyho Warhola potrvá ve Východoslovenské galerii až do 6. listopadu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme