Krátký film má ve Francii své závody. Účastní se i Češi

Na opačném břehu řeky, naproti luxusnímu normanskému přístavu Deauville, dějišti mezinárodního filmového festivalu, se v rybářské vesnici Trouville koná přehlídka krátkometrážních filmů, jejichž výroba probíhá přímo na místě. Autoři na ni mají nejvýše 48 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Normanské pobřeží v Trouville

Normanské pobřeží v Trouville | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Jsou mezi nimi i studenti pražské FAMU Jan Hubač a Štěpán Vodrážka. Filmaři dostanou štáb, kameru, střižnu, zvukové zařízení a přesně za dva dny to musejí promítnout.

„Dělali jsme krátkou komedii o chlapovi, který se probudí na pláži a nic si nepamatuje ze včerejší noci. Zjišťuje, co se stalo,“ říká režisér Štěpán Vodrážka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jan Pokorný ve své reportáži představil české filmaře na festivalu v Trouville

Muž se vydá do města a potká stařenku, která mu laškovně špitne: „Tak zase dnes večer.“ Poté mu totéž zopakují mladá dívka a mladý muž, nakonec si před něho oddaně sedne pes.

Do hlavní role Vodrážka obsadil známého pařížského herce. Tvůrci si totiž mohou vybrat představitele z fotek na nástěnce podle věku, zkušeností a jazykových znalostí.

„Člověk si může někoho vybrat, oslovit ho a pak s ním točit,“ popisuje kameraman Jan Hubač.

Letos na festivalu také proběhla přehlídka „Okno do krátkého filmu v Česku“ zahrnující šest krátkometrážních filmů.

Jan Pokorný, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme