Abbás dává Izraeli na vybranou. Osady nebo mír

Izrael si musí vybrat mezi židovskými osadami a mírem. Při projevu ve Valném shromáždění OSN to prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás. Právě dnes vyprší desetiměsíční omezení výstavby osad, které vyhlásila izraelská vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Osadníci už se také chystají budovat desítky nových domů. Palestinci ale hrozí, že v takovém případě odejdou z mírových rozhovorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Tureček: Izrael si má vybrat mezi židovskými osadami a mírem

Jak Abbás prohlásil, Izrael se chová jako kdyby byl nad zákonem. Ničí prý palestinské domy, rozšiřuje osady, buduje na palestinské území ilegální zeď, zatýká a utlačuje.

Podle Palestinců není možné, aby Izrael na jedné straně vedl mírová jednání o vzniku palestinského státu, a na straně druhé stavěl tisíce nových domů pro židovské osadníky v místech, kde má tento palestinský stát vzniknout.

Spojené státy se v těchto hodinách snaží na poslední chvíli dojednat kompromis. Osadníci už ale mají na večer připravené mohutné oslavy. V osadě Revava mají položit základní kámen pro novou čtvrť.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme