Vymlouvat se na osobu blízkou při řízení už možná nepůjde

Experti připravují změnu zákona, podle kterého by už nebylo možné používat výmluvu na osobu blízkou, která už od pokuty zachránila mnoho řidičů. Zatím totiž jen stačilo říct, že auto neřídil majitel, ale někdo blízký, a vzhledem k tomu, že zákon umožňuje zamlčet totožnost příbuzného, nedostal pokutu nikdo. Kritici ale namítají, že možnost nesdělit totožnost řidiče zajišťuje Ústava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič (ilustrační foto)

Řidič (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

„Nutit vypovídat proti nejbližším nikdo nebude. Připravili jsme ale téměř identický překlad, s drobnou úpravou, takzvaného holandského modelu, který přenáší obecnou odpovědnost na majitele vozidla,“ přiblížil šéf mezirezortní dopravní komise a poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf mezirezortní dopravní komise a poslanec za VV Stanislav Huml a advokát Tomáš Sokol v poledních Ozvěnách dne.

V praxi to bude znamenat, že majitel vozidla je odpovědný za to, co kde vozidlo provádí. „On by měl zajistit, aby s vozidlem jezdili lidé samozřejmě s řidičským oprávněním, vyškoleni, ale také do určité míry ukázněni,“ upřesnil Huml. Tímto způsobem by se pak v případě porušení silničních pravidel rovnou uložila pokuta majiteli vozidla.

Osobu blízkou přitom podle něj jako výmluvu při různých dopravních přestupcích využívá až osmdesát procent majitelů aut.

Podle advokáta Tomáše Sokola ale nebude případná změna zákona tak jednoduchá. „Tady je problém v tom, že u nás princip objektivní odpovědnosti je zcela výjimečný, jenom v některých případech,“ upozornil.

„To, že majitel by měl odpovídat za to, že někomu jinému půjčil auto a ten porušoval dopravní předpisy, bude v našem právním řádu poměrně cizorodý prvek. Bude záležet na tom, jak to bude přesně zpracováno, zda to projde jako souladné s ústavou nebo neprojde,“ dodal Sokol.

Zda vůbec a kdy by mohla začít nová pravidla platit, ale není zatím jasné. „Zatím mám trošku příslib od ODS, shoda panuje i u Věcí veřejných, ale zatím jsme nejednali s poslanci TOP 09,“ uzavřel Huml.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme