Světovou šachovou federaci opět povede kontroverzní Iljumžinov

V čele Světové šachové federace bude znovu stát Kirsan Iljumžinov, výstřední ruský regionální politik, který se proslavil řadou kontroverzních tvrzení: například že se setkal s mimozemšťany. Iljumžinov ve volbě porazil někdejšího šachového šampióna Anatolije Karpova. Hlasování poznamenaly spory a obvinění ze zmanipulování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy

Šachy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Excentrický Kirsan Iljumžinov, prezident jihoruské Kalmykie, stojí v čele Světové šachové federace posledních patnáct let. Kontroverzní politik, který má v zádech podporu Kremlu, proslul řadou výstředních prohlášení.

Podle svého tvrzení se setkal s mimozemšťany, pravidelně se nechává hypnotizovat a radí se s jasnovidci. Během volby v ruském Chantymansijsku nabral většinu hlasů, jeho protikandidát, šachový velmistr Anatolij Karpov, ale označil hlasování za zmanipulované.

Karpova na post nominovala Francie a Spojené státy, podpořil ho také dřívější rival Garry Kasparov, dnes otevřený kritik Kremlu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme