EU chce s Čínou diskutovat o otázkách lidských práv

V Bruselu pokračuje summit Evropské unie a Asie. Po otázkách globálního vládnutí hospodářství, se dnes bude mluvit o klimatických změnách nebo o lidských právech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na euroasijský summit se do Bruselu sjeli státníci z celého světa

Na euroasijský summit se do Bruselu sjeli státníci z celého světa | Zdroj: ČTK

Většina státníků se v otázce globálního vládnutí hospodářství vyslovovala k větší koordinaci hospodářství na celosvětové úrovni. Podle nich globální krize zasáhla celý svět. Myšlenka větších regulací se ale nesetkala u všech s pozitivním ohlasem.

Přehrát

00:00 / 00:00

summit eu a asie.mp3

Jedním z kritiků byl i český prezident Václav Klaus. Řekl, že krize se nedá označit za globální, že sice zasáhla část světa, ale globální nebyla. Na vinně nebylo podle Klause selhání trhu, ale určitých lidí, kteří nedokázali odhadnout rizika. Vyslovoval se pro nejužší mezinárodní spolupráci, ale ne pro centrum, které by určovalo nějaká pravidla.

Státy by si podle Klause měly vyřešit nejdříve svoje problémy doma a teprve pak by měly řešit celosvětovou ekonomiku.

„Každá vláda navíc, každá regulace a dohled snižují výkonnost tržních ekonomik,“ říká odborný asistent Katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické Pavel Žamberský, podle kterého je lepší, když spolu státy nebo jednotlivé firmy budou spolupracovat a obchodovat tak, aby to pro ně bylo výhodné. Ani nadnárodní vláda nemůže podle Žamberského zefektivnit procesy:

„Určitý dohled je potřeba, ale lepší by bylo, kdyby se firmy nebo jednotlivci nechávali platit za své problémy a dluhy.“

Porušení lidských práv v asijských zemích

Dnes by se mělo na summitu mluvit i o stavu lidských práv, zejména v asijských zemích. Do středu pozornosti se dostane především Čína. Kromě tématu lidských práv chce EU otevřít otázku krádeží duchovního vlastnictví a vývozu padělků.

Další zemí, která zřejmě uslyší výtky bude Barma, kde vládne vojenská junta a kde se mají konat volby, u kterých se dá předpokládat, že nebudou demokratické. Vojáci v Barmě potlačují veškerou demokracii.

Na summitu EU a Asie v Bruselu jedná 27 evropských lídrů a šéfové vlád nebo přímo hlavy států ze 16 asijských zemí. Nechybí ani zástupci Ruska, Austrálie a Nového Zélandu.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme