Učitelé kritizují snížení platů provozních zaměstnanců škol

Ministr školství Josef Dobeš dnes na setkání se zástupci pracovníků školství řešil především chystané změny v platech. Na jednu stranu dostal pochvalu za navýšení nástupního platu pro začínající učitele na dvacet tisíc korun, na straně druhé slyšel kritiku návrhu nových tarifních tabulek, které jsou, jak na fóru zaznělo, nespravedlivé vůči učitelům s delší praxí. Velký nesouhlas je ve školách také s tím, že se desetiprocentní snížení objemů platů se dotkne provozních zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Školy budou muset propouštět například uklízečky nebo kuchařky, aby zbylým zachovaly už tak nízké platy. Ministr školství Josef Dobeš přiznal, že peníze pro tuto skupinu zaměstnanců školství se mu uhájit nepodařilo.

„ Je to tíha tohoto resortu, protože vláda škrtala všude. Kdyby to tak nebylo, tak si nedovedu představit, jak by se všichni dívali na ministerstvo školství. My jsme ve skupině velmi protekční, protože dva roky se budou prudce navyšovat platy. Ale je pravda, že skupině nepedagogických pracovníků ne,“ uvedl..

Propouštět se zřejmě bude i v základní škole Ivančická v Moravském Krumlově. Její zástupci dnes předali ministru Dobešovi otevřený dopis, ve kterém připomínají, jak jsou provozní zaměstnanci pro zázemí škol a vyučování důležití.

Co snížení objemu peněz na jejich platy bude znamenat konkrétně pro tuto školu Radiožurnálu řekla tamní učitelka Šárka Svobodová.

„Vzhledem k tomu, že naši zaměstnanci mají průměrnou mzdu 10 tisíc, tak pro některé to bude znamenat existenční problémy. A pro nás jako pro školu to bude znamenat to, že budeme muset propouštět, protože na ty mzdy prostě nemáme finanční prostředky. Lidem přibude ještě více práce než mají dosud, nebo některé pavilony školy budeme muset zavřít nebo omezit jejich úklid.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme