Řecko úspěšně prodalo krátkodobé dluhopisy

Zadlužení Řekové prodali krátkodobé dluhopisy v přepočtu za skoro 30 miliard korun. Investoři měli o cenné papíry překvapivě vysoký zájem a Atény tak získaly víc peněz než původně očekávaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Zájem trhů je pro Řecko dobrou zprávou. Kvůli tomu také o něco poklesl úrok, který musejí Řekové investorům platit. Výnos se snížil na zhruba 4 a půl procenta.

I to je ale u šestiměsíčních dluhopisů mimořádně vysoké číslo. Podle odborníků je patrné, že trhy stále očekávají určitou formu státního bankrotu Řecka. A to přesto, že zemi miliardovými půjčkami pomáhá eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Ze zemí eurozóny se navíc stupňují problémy Irska a Portugalska. Irské banky přišly kvůli špatným úvěrům o desítky miliard eur. Portugalská vláda a opozice se zase nedokáží dohodnout na úsporném rozpočtu.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme