Výtvarníci oslavují na festivalu v Pardubicích spolu s chemiky

Pardubická chemie letos slaví dvě významná data. Před devadesáti lety vznikla továrna na výbušniny Explosia a 60. výročí slaví i Vysoká škola chemicko technologická. Tohle spojené výročí zaujalo kupodivu nejvíc výtvarníky. Právě dnes začíná celodenním programem jejich festival s názvem 90 + 60 let pardubické chemie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Chemický průmysl totiž ovlivňuje město a lidi, kteří v něm žijí víc, než si sami uvědomují. Umělce zaujal hlavně areál Explosie, kde se příroda s industrií těsně střetávají.

„To je opravdu lužní les, který požírá industriální budovy,“ řekl fotograf Adolf Lachman.

Festival začíná dnešní exkurzí do střelné komory Explosie, která je součástí laboratoří katedry výbušnin. A právě výbušniny inspirovaly dalšího výtvarníka Jaromíra Brabence, který svá díla vytvářel výbuchem.

Dnešní program je velmi rozmanitý: výtvarná dílna, zahájení čtyř autorských výstav, hudební performance nebo přednáška o prolínání vědy a umění přímo v posluchárně chemické fakulty.

Eva Presová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme