České Švýcarsko se představilo v Evropském parlamentu

Krásy Česka představují pro mnoho cizinců Praha, Brno, Český Krumlov, Karlštejn a možná nějaké další hrady a zámky. O přírodních krásách se příliš neví. Obyvatelům šestadvaceti evropských zemí najednou se v Bruselu prezentoval národní park České Švýcarsko. Výstavu fotografií z tohoto koutu Česka si mohli prohlédnout poslanci Evropského parlamentu a návštěvníci této instituce. O tom, co viděli by mohli říct svým voličům v domovských zemích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezentace národního parku České Švýcarsko v Bruselu.

Prezentace národního parku České Švýcarsko v Bruselu. | Foto: Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu.

„Viděl jsem ty fotografie a opravdu na mne zapůsobily. To je tak nádherná krajina, že jsem se rozhodl tu oblast navštívit. Myslím, že podzim, který hraje barvami, je pro to vhodné období,“ obdivoval smíšené lesy kolem pískovcových skal Franz Lückler ze Štýrska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prezentaci Českého Švýcarska na půdě Evropského parlamentu v Bruselu se byl podívat zpravodaj Pavel Novák.

Pravčická brána v mlžném oparu, pěnící bystřiny, listnaté lesy, pohledy z pískovcových skal do údolí. Co na fotografiích není vidět, je zázemí, které na turisty u těchto krás čeká.

Rozhodně ne zadarmo dostalo České Švýcarsko loni od Evropské komise titul ‚excelentní turistická destinace‘. Velké fotografie v koncertním zákoutí Evropského parlamentu pojmenovaném po Jehudim Mehuninovi mají oslovit kolemjdoucí.

„Ty fotografie mají s někým pohnout. Velice rádi ukážeme, že jsme místem, které stojí za to navštívit a že u nás najdou místa, která jinde v Evropě nenajdou,“ říká radní Ústeckého kraje Radek Vonka.

Nad nepoznanými krásami Českého Švýcarska žasli i ti, kteří jsou v Česku doma, i když před mnoha lety přišli z daleka. Jako pan Siaka Koné z Mali, který u nás obchoduje s textilem.

Nalákat celý svět

„Jsem tady pětadvacet let a mám republiku dost procestovanou a myslím, že jsem tam byl, když jsem byl na jazykové škole v České Lípě. Takže v Ústeckém kraji jsme to prošli hodně. Fotky jsou nádherné. Já pocházím z oblasti, kde je savana a rovina a kopce mě vždycky fascinují. Když krajinu vidím před sebou, je to nádherné,“

O Českém Švýcarsku se tak díky výstavě v Evropském parlamentu možná dozvědí i v africkém Mali. Podle ústeckého krajského radního Radka Vonky chtějí ale pískovcová města kolem Labe přilákat mnohem víc návštěvníků.

„Do Českého Švýcarska bychom rádi pozvali samozřejmě celou Evropu. Usilujeme se sousedním Saským Švýcarskem o zápis do seznamu přírodního světového dědictví UNESCO. Touto, téměř marketingovou značku, bychom velice rádi oslovili turisty, nejenom samozřejmě z Evropy, ale z celého světa,“ dodal Vonka.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme