Čína podle OSN vyzbrojuje účastníky konfliktu v súdánském Dárfúru

Čína se údajně snaží zabránit zveřejnění zprávy OSN, která na ni vrhá podezření z dodávek munice do súdánského regionu Dárfúr, navzdory zbrojnímu embargu. V oblasti na západě největší africké země pokračuje vleklý konflikt mezi vládou podporovanými milicemi a povstalci, těžce dopadající na civilisty. Podle Pekingu je ale dokument komise sledující plnění sankcí proti Súdánu plný nepřesností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu | Foto: Mark Knobil

Experti OSN už dříve upozornili na to, že do Dárfúru proudí ze zahraničí velké množství pašovaných zbraní a munice, které přiživují konflikt mezi vládou a rebely. Aktuální zpráva je podle nejmenovaného zdroje k roli Číny v dárfúrských násilnostech hodně kritická.

Dokument údajně obsahuje i důkazy o tom, že čínské střely byly použity k útokům proti příslušníkům mírové mise Spojených národů v Dárfúru. Čínská diplomacie už informace uvedené ve zprávě zpochybnila s odkazem na jejich neprůkaznost.

Peking žádá nápravu předtím, než OSN dokument zveřejní. Čína patří mezi hlavní spojence severoafrické země. Podílí se hlavně na rozvoji súdánského ropného průmyslu.

Igor Maňour, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme