ODS posílá do vedení Prahy nové lidi, představila osm kandidátů

V nové radě hlavního města nezasednou politici spojení s minulým vedením Prahy. Vyplynulo to z večerního jednání regionální rady a klubu zastupitelů ODS. Občanská demokratická strana po svém zasedání představila osm nových kandidátů, kteří by měli reprezentovat program strany v budoucí koalici, nehledě na to, jestli ji sestaví s ČSSD nebo s TOP 09.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bříza - kandidát ODS do komunálních voleb v Praze

Petr Bříza - kandidát ODS do komunálních voleb v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Mezi novými tvářemi ODS je například starosta Letňan Ivan Kabický, manažer hokejové Sparty Petr Bříza nebo zastupitelka Prahy 2 Aleksandra Udženija. Na chod metropole tak ztratí vliv dosavadní náměstci primátora Milan Richter a Rudolf Blažek. V pražské radě nebude ani náměstek Pavel Klega.

Za sebe trvám na tom, že mé dosavadní působení v radě hlavního města Prahy se vyhnulo jakémukoliv skandálu, že se například rozvoj infrastruktury Prahy dařil i přes ekonomickou recesi, což platí i pro oblast hospodářské politiky,“ řekl po jednání Klega.

Dodal, že přesto se po zralé úvaze rozhodl neaspirovat na členství v Radě hl. města Prahy „Za sebe to považuji za odpovědný krok, který zvýší koaliční potenciál pražské ODS na jednání o budoucnosti vedení Prahy,“ uvedl.

Jednání o koalici pokračují, ODS nekývla na návrh TOP 09

ODS zatím nepřijala koaliční návrh TOP 09 v Praze. Občanští demokraté chtějí dál jednat i s ČSSD. Té pošlou vlastní návrh koaliční smlouvy, který bude vycházet z programu ODS. Jak řekl v České televizi volební lídr ODS Bohuslav Svoboda, o obsazení pražské radnice by mělo být jasno do konce příštího týdne.

„K návrhu TOP 09 je celá řada připomínek, které budou v dalším jednání. Sociální demokracii předkládáme návrh koaliční smlouvy, který v zásadě obsahuje náš volební program – jako podmínku pro jednání. Tím jsme splnili svůj závazek, že ČSSD dáme návrh koaliční smlouvy. A budeme dál jednat s TOP 09,“ řekl Bohuslav Svoboda.

Regionální rada a zastupitelé občanských demokratů navíc nominovali 8 lidí do vedení města. Na radnici už by neměli zasednout Milan Richter nebo Rudolf Blažek, nahradí je třeba Jan Kalousek s Petrem Břízou. Koaličním návrhem TOP 09 se podle Svobody dál budou zabývat experti ODS.

„Je tam několik problémových oblastí. Jednou z nich je určitě rozpočtové určení daní, na které má TOP 09 jiný názor a který by Prahu velmi poškodil. Je tam řada otázek týkajících se územního plánování, dlouhodobé strategie magistrátu v nezadlužování města. Čili to jsou věci, které je potřeba aby byly projednány a bylo dosaženo nějaké dohody,“ uvedl.

Signál pro TOP 09

Politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze považuje odklon ODS od takzvaných starých tváří za podstatný ústupek, protože to byla podmínka TOP 09 a také části ČSSD. Pro ODS tak podle ní nebylo jiného zbytí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze

Podle Dvořáková je jasné, že ODS chce v této chvíli koalici s TOP 09. „Je to proto, že zároveň předložili koaliční návrh ČSSD, aby kompletně přejala jejich program. To je výsměch, pokud chcete s někým jednat a řeknete budu s vámi jednat, pokud stoprocentně přijmete náš program, tak to znamená, že jednat nechci a vlastně tu stranu urážím.“

„To je v politice vnímáno jako velmi agresivně dávání najevo, že s vámi jednat nechci a že si z vás jen dělám legraci,“ řekla Dvořáková. Je to podle ní i jasný signál pro TOP 09, že ODS bude jednat s nimi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nováček.mp3

„Požadavky, které jsou obsahové znamenají, že strana si chce udržet před voliči tvář a říká jim my nejsme ti, kterým TOP 09 něco diktuje,“ dodala politoložka Dvořáková.

"Aktuální zprávy z obou táborů říkají, že to, co se teď koná před zraky veřejnosti, jsou jen tetřeví tance. Zcela nejreálnější variantou, že Prahu bude v budoucnu řídit, je společná koalice ODS a sociální demokracie,“ říká politický analytik Českého rozhlasu Petr Nováček.

Igor Maňour, Petr Nováček, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Libor Procházka, Petr Kořínek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme