Petice žádá poslance, aby nezkrátili dávky pro lidi s handicapem

Předseda Národní rady osob se zdravotním postiženým Václav Krása dnes předal šéfce sněmovny Miroslavě Němcové petici s téměř dvaceti tisíci podpisy. Rada v ní žádá poslance, aby nehlasovali pro změny v dávkách pro zdravotně postižené. Němcová slíbila, že před začátkem schůze poslancům petici přečte.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invalidní vozík

Invalidní vozík | Foto: Tomáš Adamec

Sporné vládní návrhy se týkají zrušení sociálního příplatku u rodin pečujících o osobu s těžkým zdravotním postižením a snížení výše příspěvku na péči v prvním stupni z 2000 korun na 800.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása byl hostem poledních Ozvěn dne Radiožurnálu

Václav Krása ve vysílání Radiožurnálu poukázal na to, že rodiny, které pečují o osobu s těžkým zdravotním postižením, jsou převážně závislé právě na sociálním příspěvku. A mohou se tak ocitnout ve hmotné nouzi.

„Často jde o rodiny neúplné, kdy jeden z rodičů pečuje o dítě se zdravotním postižením, případně rodič se zdravotním postižením má takové dítě. Tyto rodiny si opravdu nemohou vydělávat prací na živobytí,“ uvedl Krása.

Snížení výše příspěvku na péči v prvním stupni z 2000 korun na 800 podle něj povede k tomu, že řada lidí, kteří potřebují sociální služby, nebude mít peníze k jejich nakoupení.

„Vláda to odůvodňuje tím, že tyto příspěvky pobírají především senioři a že často nenakupují služby. Řada těchto lidí ale služby nakupuje. Odrazí se to v tom, že poskytovatelé sociálních služeb budou mít menší příjmy a může to vést až k tomu, že řada služeb zanikne. Z ekonomického hlediska je návrh velmi nešťastný,“ upozornil Krása.

Pod peticí je téměř 20.000 podpisů

Petici podle něj do dneška podepsalo téměř 20.000 lidí. Organizátoři ji přitom museli podstatně zkrátit vzhledem k tomu, že zákon o úsporných opatřeních se projednává tento týden v legislativní nouzi.

„Za šest neděl shromáždit takové množství podpisů svědčí o tom, že je to opravdu bolavý problém a že lidé, kterých se legislativní úprava dotýká, to vidí jako velmi negativní,“ podotkl Václav Krása.

Národní rada osob se zdravotním postižením navrhovala prodloužit výplatu sociálního příplatku pro rodiny, které pečují o osobu se zdravotním postižením do konce roku 2012 s tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí do té doby připraví komplexní změny zákonů.

Ve druhém návrhu žádala, aby se příspěvek na péči v prvním stupni postižení nekrátil u lidí starších 18 let plošně, ale aby 2000 korun dostávali lidé, kteří sami nedokážou učinit více úkonů. Ostatní by pobírali 800 korun. Sněmovní sociální výbor ale oba pozměňovací návrh zamítl.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme