Cena ropy je na půlročním maximu

Cena ropy se vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledního půl roku. Barel se totiž v New Yorku včera obchodoval za 86 dolarů. V noci na dnešek pak na asijských trzích ještě o dolar podražil. Příčinou je zejména rozhodnutí americké centrální banky napumpovat do ekonomiky během příštího půl roku až 900 miliard dolarů. Přispět k tomu ale mohla i zpráva Organizace zemí vyvážejících ropu, podle které se v příštím roce poptávka po černém zlatě zvýší na předkrizové úrovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto)

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

„Cena ropy vzrostla především proto, že se informace o kvantitativním uvolňování ve výši zhruba 500 miliard dolarů prosakovaly mezi analytiky již před vyhlášením FEDu. Výsledek druhého kola kvantitativního uvolňování byl nakonec 600 miliard, které se budou uvolňovat na trh až do června 2011,“ vysvětluje ředitel společnosti FX2business Jaroslav Tupý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ceny ropy mluvil na Rádiu Česko ředitel společnosti FX2business Jaroslav Tupý

„Byl to pro trhy překvapivý impuls a byl tím podpořen pozitivní sentiment. Podle některých analytiků by to mohlo pokračovat a ropa by se tak na této pozitivní vlně mohla vznést až k ceně 90 dolarů za barel,“ pokračuje Tupý.

Nick Beecroft ze SAXO bank tvrdí, že FED s kvantitativním uvolňováním neskončil a že se tak dolar vůči euru může dostat až na 1,6 dolaru za euro.

„Americký FED skutečně světu prezentuje, že peněz má dostatek a dokáže na trh vrhnout další velké množství financí. Takovéto kvantitativní uvolňování má na domácí americkou ekonomiku takový vliv, jako kdyby došlo k dalšímu snížení centrální úrokové sazby, pokud by tedy tato sazba měla kam dál klesat. Domácí měna v tomto případě oslabuje,“ říká Jaroslav Tupý.

Kvantitativní uvolňování je podle Tupého vnímáno investory jako injekce na podporu ekonomiky a v tom případě se začíná dařit rizikovým aktivům jako jsou například akcie. Ropa a komodity vůbec patří mezi alternativní investice a dalším uvolňování by bylo impulzem k růstu cen.

Zásoby na 400 let

Podle OPECu by podpora alternativních paliv výrazně snížila poptávku po ropě. Zejména v Evropě a v USA. Mezinárodní energetická agentura přitom začíná kampaň na podporu alternativních energií. Jak ve své nejnovější zprávě tvrdí, bez nich hrozí, že ropy bude nedostatek, a že tak její ceny výrazně porostou.

„Podle mého názoru v nejbližší době podpora alternativních paliv tak velkou roli hrát nebude. Ropy je dostatek. Po roce 2030 by sice problémy nastat mohly, máme ale v zásobě komplikovanější zásoby ropy, například ropné písky v Kanadě, které by podle předběžných odhadů mohly stačit na dalších 400 let,“ podotýká ředitel společnosti FX2business Jaroslav Tupý.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme