Zaměstnanci BBC stávkují

Diváci a posluchači společnosti BBC se dnes a zítra musí spokojit s náhradními programy, a obejít se bez známých hlasů a tváří populárních moderátorů. Začala osmačtyřicetihodinová stávka jednoho z novinářských odborových svazů NUJ, který má v BBC přes 4 tisíce členů. Nelíbí se jim změny v penzijních plánech, které navrhuje vedení společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávkující zaměstnanci BBC

Stávkující zaměstnanci BBC | Zdroj: ČTK

Penzijní fond BBC je vysoce zadlužen. Podle odhadů se jedná o částku 1,5 miliard liber. V BBC pracuje na 17 tisíc zaměstnanců, z nichž na 4 tisíce jsou členové svazu novinářů.

Vedení BBC jednalo v poslední době se všemi odborovými svazy mezi zaměstnanci. Jedním z hlavních námětů jednání bylo omezení důchodových práv zaměstnanců tak, aby se snížil deficit v penzijním fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

BBC.mp3

V jednání šlo jednak o propočítávání výše důchodu, a také příspěvku, který zaměstnanec a zaměstnavatel do důchodového fondu vkládají. Příspěvek jednotlivých zaměstnanců bude vyšší než současných 6,5 procenta. Nově má být až 7,5 procenta z jejich hrubé mzdy. Penze budou vypláceny později než v současných šedesáti letech.

Zatímco se doposud důchody propočítávaly na základě posledního roku v pracovním poměru, od dubna příštího roku se bude brát v úvahu příjem zaměstnance za celé služební období. A to znamená, že budou nižší důchody.

Většina odborových svazů na návrh vedení přistoupila, ale vedení svazu novinářů NUJ změny odmítlo a doporučilo členstvu stávku. O stávce se hlasovalo a většina se vyjádřila pro.

Vedení BBC se za stávku omluvilo všem divákům televize a posluchačům rádia. Generální ředitel BBC Mark Thompson uvedl, že změn v důchodovém zabezpečení je zapotřebí právě kvůli deficitu, protože penzijní fond BBC závisí na finančních trzích. A jisté je také to, že lidé se dožívají vyššího věku, než dříve.

Svaz novinářů NUJ neuznává, že deficit penzijního fondu je tak vysoký, jak říká Mark Thompson.

Podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Británii Milana Kocourka jsou četné pořady vynechány, v rádiu jsou mezery, po tříminutových zprávách jsou nasazovány náhradní programy.Omezeno je i zpravodajství ze zahraničí.

Stávka zatím nemá žádné řešení a další stávka je ohlášena na 15. a 16. listopadu.

Milan Kocourek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme