Bankou roku je opět Česká spořitelna, pojišťovnou Kooperativa

Bankou roku se v hlasování odborníků letos opět stala Česká spořitelna před Komerční bankou a Raiffeisenbank. Hodnocení pojišťoven vyhrála stejně jako loni Kooperativa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

Výsledky letošního ročníku soutěže Fincentrum Banka roku dnes vyhlásili organizátoři. Soutěž se snaží upozornit na finanční instituce působící v Česku. Základním kritériem hodnocení je zaměření na drobnou klientelu.Ředitel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík říká, že výsledky letošního kola potvrzují dlouhodobou stabilitu českého finančního trhu. Podle něj v tomto ohledu nejde o žádné velké překvapení.

„Výsledky jsou stejné jako loni. Česká spořitelna vyhrála s velkým náskokem. Odborná veřejnost ji vnímá jako stabilizovanou univerzální banku, která je k dispozici prakticky v každém větším městě a nabízí služby dostatečné kvality i úrovně,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vyhlášení letošních výsledků soutěže o nejlepší banku roku byla redaktorka Jitka Hanžlová. S informacemi pak přišla do Odpoledního Radiožurnálu.

Česká spořitelna obhájila vítězství také v kategorii "nejdůvěryhodnější banka roku", a to před Komerční bankou a ČSOB. O pořadí v této kategorii rozhoduje průzkum agentury STEM/MARK mezi veřejností. Nejdynamičtější bankou se stala Raiffeisenbank.

„Česká spořitelna má díky své velké klientské základně masivní podporu. Proto je metodika výzkumu nastavena tak, aby byl tento monopolní pohled eliminován. Respondenti, tedy veřejnost, hlasují o dvou bankách, do kterých by vložili své úspory a považují je tedy za nejdůvěryhodnější. Poté hlasují o nejdůvěryhodnější banku podle šesti kritérií, které odpovídají tomu, jak se dnes na banky můžeme dívat,“ vysvětluje Pavel Šimoník z agentury STEM/MARK.

Mezi tato kritéria patří například mezinárodní zázemí, finanční stabilita, dostatečná nabídka produktů a služeb či dobrá komunikace s klienty.

Podle Šimoníka se mezi bankami zvyšuje konkurence a proto se zlepšuje i kvalita jimi poskytovaných služeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bankovním trhu mluvil na Radiožurnálu Pavel Šimoník z agentury STEM/MARK, jejíž průzkum se podílel i na výsledcích letošní ankety "Banka roku"

Mezi stavebními spořitelnami zvítězila už pošesté v řadě Modrá pyramida stavební spořitelna. V kategorii Penzijní fond roku obhájil prvenství vítězství Allianz penzijní fond. Bankéřem roku porota zvolila generálního ředitele GE Money Bank Petera Herberta.

Banka bez bariér

Novinkou letošního ročníku soutěže je kategorie Banka bez bariér 2010, ve které hlasovali přímo handicapovaní klienti šesti největších bank. Partnerem soutěže je totiž Konto Bariéry. Jeho spolupracovníci - průzkumníci na vozíčku zkoumali banky v různých krajích republiky. Ředitelka konta Božena Jirků byla sama překvapená, že stále ještě jsou banky, které nejsou vozíčkářům snadno přístupné.

"První, na co narazí jsou schody – to je banální. Pak narazí na dveře. Když to bude na fotobuňku a dveře se otevřou, tak je to prima. Když jsou to ale dveře , do kterých musí tlačit, tak je to vyloučené. A vůbec nejhorší je, že do spousty bank vozíčkář nemůže vejít hlavním vchodem. Musí vchodem bez zaměstnance, kde jim nikdo nepomohl. Anebo přes park musí objet banku, kde je zvonek a pak musí dlouho čekat než jim někdo otevře,“ přiblížila.

Nejpřístupnější a tedy nejlepší bankou v této kategorii je Česká spořitelna, druhé místo obsadila GE Money bank a třetí Raiffeisenbank.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme