Medvědí stopy v Beskydech byly dílem člověka

Radovali jsme se předčasně, přiznávají ekologové v Beskydech. Před týdnem jásali, že se objevily medvědí stopy v takzvaném biokoridoru, speciálně vybudovaném průchodu pod železniční tratí u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Důkaz, že zdejší medvědi využívají podchod, který jim má usnadnit pohyb v krajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd hnědý

Medvěd hnědý | Foto: Corel GALLERY

„Ze začátku jsme se nechali trochu nachytat. Ale každopádně tomu, kdo ty stopy udělal, děkujeme, protože nám to potvrdilo, že pouhé sledování stopních drah v písku pod mostem není spolehlivou metodou pro zjišťování průchodnosti migračních koridorů,“ řekl Miroslav Kutal z hnutí Duha, vedoucí programu ochrany velkých šelem v Beskydech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průchodech medvědů mluvil v Ozvěnách dne Radiožurnálu Miroslav Kutal z Hnutí Duha.mp3

Jenže se ukázalo, že stopy tam někdo narafičil uměle, že tudy asi žádný medvěd neprošel. Ekologové to zjistili při podrobnějším zkoumání – odlitku údajných stop.

Dodal, že ekologové nyní uvažují o tom, jaké metody využít. Přemýšlejí o automatických fotokamerách nebo fotopastech, které by byly při monitoringu migračních koridorů podstatně spolehlivější.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme