Vláda umožnila prodej zemědělské půdy cizincům

Cizinci by u nás měli získat možnost nakupovat zemědělskou půdu. Umožnit jim to má novela devizového zákona, kterou dnes schválila vláda. Radiožurnálu to potvrdil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Fuksa

Ivan Fuksa | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Minulý týden se ministři na změně zákona dohodnout nedokázali. Požadovali totiž ještě doplňující informace z pozemkových fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Ty jasně hovoří o tom, že v současné době pouze sedm procent zemědělské půdy je v držení států, přes 90 procent je v držení privátním. To znamená, že nebude nastartován žádný hromadný státní výprodej pozemků,“ uvedl Fuksa.

Zákaz prodeje si Česko vyjednalo při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud tedy podle zákona cizinci zemědělskou půdu nakupovat nesmějí.

Podle ministra ale údaje z pozemkových fondů ukazují, že pokud měli zahraniční zájemci zájem, pozemky už nakoupili prostřednictvím právních kanceláří se sídlem v Česku.

„Výsledek je takový, že v zahraničním držení je v jednotlivých krajích zhruba od jednoho do deseti procent zemědělské půdy,“ upřesnil Fuksa.

Půdu mají dostat jen aktivně hospodařící cizinci

Vláda zároveň uložila ministru zemědělství, aby připravil změny zákonů o státní půdě a o Pozemkovém fondu. Ty by měly zajistit povinnost, že pozemek si smí cizinec koupit pouze tehdy, jestliže na něm v předešlých 36 měsících aktivně hospodařil, a zabránit tak spekulacím.

„Tento úkol mám zhruba do poloviny března, vláda k tomu povede diskuzi a jednoznačná povinnost je to, že zemědělskou půdu budeme prodávat jenom aktivně hospodařícím zemědělcům. Dneska to vláda jasně deklarovala a já věřím, že to dodržíme,“ dodal Fuksa.

Podobnou výjimku jako u zemědělské půdy si Česko vyjednalo při vstupu do Unie i pro nákup nemovitostí určených k bydlení. Na to se ale vztahovalo jen pětileté přechodné období. Tím pádem od května 2009 zákaz už neplatí.

V případě, že by se do konce přechodného období nepodařilo změnu devizového zákona schválit, nemohly by potom kvůli nadřazenosti evropského práva katastrální úřady zamítat návrhy na vklad vlastnického práva u pozemků, které bude kupovat cizinec.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme