Zemědělci plánují na začátek prosince blokádu Prahy

Praze hrozí na začátku prosince dopravní problémy. Zemědělské odbory chtějí 8. a 10. prosince blokovat hlavní město na podporu svých požadavků v kolektivním vyjednávání se zemědělskými podniky. Odboráři v návrhu kolektivní smlouvy požadují čtyřprocentní platový růst v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nespokojení zemědělci.

Nespokojení zemědělci. | Foto: Tomáš Adamec

Odbory by mohly například zablokovat vjezdy do Prahy a také sklady vybraných supermarketů, aby se na předvánoční trhy nedostalo zahraniční zboží. Radiožurnálu to řekl zemědělský odborový předák Bohumír Dufek:

„Počítáme, že osmého (prosince) by byla blokována jedna cesta, desátého by pravděpodobně došlo k uzavření všech přístupových cest do Prahy. Následné akce by se potom týkaly totální blokády skladů supermarketů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zemědělských dotacích mluvil poslanec ČSSD Ladislav Skopal v pořadu Stalo se dnes

„Supermarkety jsme vybrali z toho důvodu, že se podílejí na špatné situaci českých zemědělců. V dnešní době už je dokázáno, že v současnosti je dováženo až 80 procent potravinářského zboží. Podotýkám, že toto zboží je mnohdy velice špatné kvality,“ dodal Dufek.

V návrhu kolektivní smlouvy pro příští rok odboráři mimo jiné požadují čtyřprocentní platový růst. Podnikatelé jsou ochotni svým zaměstnancům platy mírně zvednout, čtyři procenta jsou podle nich ale moc.

Situaci podniků prý komplikuje návrh rozpočtu na příští rok. Zemědělcům hrozí, že jim stát v příštím roce poprvé od vstupu země do Evropské unie nevyplatí na dorovnání přímých plateb ani korunu.

Návrh na dorovnání plateb neprošel

Poslanci ČSSD Michal Hašek a Ladislav Skopal dnes neuspěli s návrhem, aby vláda na dorovnání přímých plateb v roce 2011 vyčlenila téměř pět miliard korun. To je maximální částka, kterou stát může zemědělcům v příštím roce na této dotaci vyplatit.

Skopal s Haškem chtěli, aby 1,5 miliardy ve prospěch zemědělců bylo převedeno z Pozemkového fondu, 1,4 miliardy z prostředků ministerstva obrany a 1,9 miliardy z kapitoly státní dluh. Sněmovní zemědělský výbor jejich návrh zamítl.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa poukazuje na to, že navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok je vyšší o 11 miliard než letos. A více než 42 miliard na agropotravinářské dotace je historicky nejvyšší částka.

Podle poslance Ladislava Skopala se ale zvyšují jen částky, které jdou z Evropské unie: „Určitě není vyšší částka, pokud se týče finančních prostředků, které jdou do zemědělství. Protože v loňském roce jsme mohli čerpat 7,2 miliardy z národních zdrojů, letos je to už jenom 4,5 miliardy.“

„Takže ta částka z národních zdrojů se snižuje, ale zemědělci jsou ochotni jít na nižší částku, než je možnost dorovnání. Dokonce na jednání v Lucerně bylo řečeno, že stačí 50 procent na to dorovnání. Což si myslím, že je dost pozitivní krok zemědělců vůči ministru financí, který chce úspory,“ řekl poslanec Skopal ve Stalo se dnes.

Marika Táborská, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme