Nájemníci a majitelé dále vyjednávají o uvolnění nájmů

Velké množství nájemníků čeká s nástupem nového roku rozsáhlé změny. Ty největší se týkají uvolnění nájmů, což znamená jejich zvýšení na tržní hodnotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nájemník

Nájemník | Foto: Tomáš Adamec

Mnoho lidí se ještě snaží vyjednávat s majiteli domů podmínky, za kterých zvýšení nájmů poroste, mnohdy se ale cítí ve svém snažení osamoceni. Novela Občanského zákoníku, která má řešit stav po deregulaci nájmů a mapa místně obvyklých nájmů, budou připravené až v průběhu příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení na ochranu nájemníků Milan Taraba ve Světě o osmé

Předseda Sdružení na ochranu nájemníků Milan Taraba ve Světě op osmé připomněl, že Ústavní soud v roce 2001 dal vládě a parlamentu zadání, aby připravily normu pro stanovení nájemného. „Je bohužel velkou smůlou, že exekutiva a obě komory parlamentu nebyla schopny takový zákon přijmout.“

„Nejprve jsme vyzvali všechny velké majitele, kteří nají tisíce bytů, k jednání, abychom nalezli společnou řeč a nedošlo k tomu,aby lidé v tísni byli nuceni podepisovat něco, co je špatně,“ poznamenal Taraba.

Zástupci majitelů domů říkají, že se nájemníci nemají obávat vysokých činží protože je na trhu velká konkurence a každý majitel si rozmyslí vyhodit solventní a slušné nájemníky a nastěhovat si tam někoho nového jen kvůli zvýšení o pár set korun.

„Nemyslím, že by to musel být převládající trend, proto chceme vést ta jednání, ale co mám v ruce podání, tak skutečně jsou majitelé, kteří jednají obráceně, více méně vyhrožují nájemcům. Čili jedna věc jsou slova a druhá činy,“ posteskl si Taraba.

Vyzval k rozvážnosti a ocenil by, kdyby účastníci vyčkali určitou dobu pro vyvození zkušeností.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme