Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí vzrostla na 23.665 korun

Růst mezd v Česku zpomalil na desetileté minimum. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, podle kterého se průměrná hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 473 korun. Češi tak teď na výplatní pásce najdou v průměru 23.665 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na první pohled dnes statistický úřad přišel s dobrou zprávou. Podle Jana Mertla z pražské Vysoké školy finanční a správní ale reálně mzdy rostly jen o 0,1 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje ČSÚ o vývoji mezd zhodnotil ve Světě o deváté Jan Mertl z Vysoké školy finanční a správní

„Většina zaměstnanců funguje spíš jako přeposílači peněz za bydlení, energetickým gigantům, automobilnímu průmyslu a tak dále. Část mzdy, o jejíž alokaci se může domácnost svobodně rozhodnout, není tak velká, jak by se z celkových čísel mohlo zdát,“ uvedl Mertl.

Ke zvýšení průměrného platu přispěl podle statistiků mimo jiné růst mezd zaměstnanců energetických podniků. Naopak lidem ze státní správy se mzda snížila.

„Aktuální statistika ukazuje, že ve veřejném sektoru došlo k poklesu již nyní, na rozdíl od mírného nárůstu v soukromém sektoru. Škrty ve veřejném sektoru motivované nutností fiskálních úspor ovlivní koupěschopnou poptávku, ale také motivaci lidí k práci a tím kvalitu veřejných služeb v následujícím roce,“ upozornil Mertl.

Jak dodal, jedním z faktorů zvýšení průměrných mezd je i nárůst nezaměstnanosti méně kvalifikovaných a agenturních pracovníků, které firmy propouštěly jako první. Statistika také nezohledňuje takzvanou šedou ekonomiku.

„Růst mezd už není spolehlivým indikátorem růstu životní úrovně, a to právě vzhledem k vývoji ekonomického prostředí, poklesu podílu lidí se mzdou jako s hlavním příjmem a častým parametrickým změnám v systému. Tudíž lze očekávat, že i když by docházelo k nárůstům v podnikatelském sektoru, tak na životní úroveň většiny populace to nemusí mít tak pozitivní vliv,“ podotkl Jan Mertl.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme