La Scala otevírá operní sezonu, i v českých kinech

Milánská opera La Scala dnes zahajuje operní sezonu, a to operou Richarda Wagnera Valkýra. V přímém přenosu uvedou operu dvě kina v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér divadla La Scala

Interiér divadla La Scala | Foto: thisisthelife.com

Operní sezona v La Scala se neobejde bez Wagnerových děl. Letošní Valkýra v inscenaci Belgičana Cassierse, je moderní představení, které se možná nebude líbit všem divákům, ale diriguje Daniel Barenboim, a to je pro milovníky opery záruka úspěchu. Diváci se těší zejména na Waltraud Meierovou v roli Sieglindy.

Generální zkoušku představení měli možnost shlédnout první diváci, to že je generálka na zahájení operní sezóny veřejně přístupná je novinkou posledních let. "Většina nebyla příliš nadšená, byli dost na rozpacích, protože je to na milánskou operu dost neobvyklá inscenace," říká spolupracovnice Čro v Itálii Vědunka Lunardi. "Letošní Valkýra je velmi moderní představení, které rozsáhle využívá různé technické vymoženosti jako promítání snímků na pozadí scény, světelné efekty a podobně," dodává Lunardi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na zahájení milánské operní sezóny pohledem Vědunky Lunardi

Představení má pětihodinovou stopáž. V sále se čeká přítomnost italského prezidenta i členů vládního kabinetu. "Dnes večer ale budou před divadlem také protestovat známí umělci. Chtějí vyjádřit nespokojenost proti krácení dotací na divadlo, film a vůbec na kulturu," poznamenává Lunardi.

Podle Lunardi bude opera jedinečným zážitkem i pro diváky v kinech. Představení bude snímat 10 kamer a 56 mikrofonů, vše ve vysokém rozlišení. V Itálii se bude opera vysílat v přímém přenosu v 90 kinech, zejména ve městech, kde milují operu, jako v kraji Emilia Romagna, v Lombardii a Toskánsku, ale také ve 350 kinosálech na celém světě včetně Nového Zélandu, Japonska, Spojených států a Kanady. Mimo jiné také v Praze a v Brně.

Vědunka Lunardi, Milan Kopp, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme